Beauty

Wat is collageen en waarom moet je het toevoegen aan je beautyroutine?

wat-is-collageen-skin-care

Je hebt het vast wel op TikTok of Instagram gezien, het gebruik van collageen in je beautyroutine is een must voor je huid en wij snappen helemaal waarom! Van crèmes en serums tot poeders en pillen: collageen valt niet te missen in de beautywereld. Dit eiwit belooft dan ook heel wat goed te doen voor je huid. Maar wat is collageen eigenlijk? En waarom is het zo’n waardevolle aanvulling aan je skincare routine?

Waar is het goed voor?

Collageen is een nieuwe term in de beautywereld die steeds vaker opduikt, maar wat is het eigenlijk? Collageen is een natuurlijk eiwit dat in het hele lichaam voorkomt. Collageen is een belangrijk eiwit dat structuur geeft aan je lichaam en zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Je lichaam maakt zelf collageen aan, maar vanaf je 25ste neemt de natuurlijke productie hiervan af wat kan leiden tot tekenen van huidveroudering zoals rimpels en een slappere huid. Het is dus geen overbodige luxe om collageen vanaf deze leeftijd toe te voegen aan je dagelijkse routine. Dus wil je op je 40ste nog steeds een glowy en zachte huid hebben? Misschien dan toch even handig om jezelf een beetje voor te bereiden.

Wat doet collageen met je huid?

De effecten van collageen zijn het meest zichtbaar in je gezicht. Zo helpt collageen bij het verbeteren van de hydratatie en het behoud van vocht in de huid, waardoor een gezonde en stralende teint wordt bevorderd. Daarnaast kan collageen de productie van andere belangrijke componenten in de huid, zoals elastine en hyaluronzuur, stimuleren. Dit draagt bij aan een stevigere en een zichtbaar jonger uitziende huid. Bovendien kan collageen de genezing van wondjes en littekens bevorderen, als ook de gezondheid van nagels, haar en gewrichten ondersteunen. Oeh het klinkt als een wondermiddel!

Op welke leeftijd moet je collageen gebruiken?

Hoewel de natuurlijke collageenproductie afneemt naarmate we ouder worden, kan het gebruik van collageen voordelig zijn voor mensen van alle leeftijden. Jonge mensen kunnen profiteren van de preventieve eigenschappen van collageen om de jeugdige uitstraling van hun huid te behouden, terwijl oudere mensen net de voordelen van collageen kunnen ervaren bij het verminderen van zichtbare tekenen van veroudering.

Hoe gebruik je collageen in je beautyroutine?

Een geweldige manier om collageen toe te voegen aan je beautyroutine is door middel van collageensupplementen. Deze kunnen je huid van binnenuit voeden en helpen bij het behouden van die jeugdige gloed. Probeer een vloeibaar collageensupplement toe te voegen aan je ochtendroutine voor een stralende start van de dag. Collageen in je skincare-routine is ook erg handig. Kies voor crèmes en serums die collageen bevatten, zoals collageen-infusies. Deze kunnen je huid helpen hydrateren en verstevigen, waardoor je er stralender uitziet dan ooit tevoren. En vergeet niet het belang van voeding! Voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan vitamine C en aminozuren, zoals citrusvruchten, bessen en vis, om je collageenproductie een boost te geven. Deze kunnen je huid een echte oppepper geven en ervoor zorgen dat je straalt als nooit tevoren.

Heeft collageen bijwerkingen?

Het goede nieuws is dat collageensupplementen over het algemeen geen bijwerkingen hebben. Maar net als met elk supplement, is het belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele allergieën te controleren voordat je ermee begint. Sommige mensen kunnen namelijk milde bijwerkingen ervaren, zoals maagklachten of een opgeblazen gevoel. Als je merkt dat je last hebt van deze symptomen, probeer dan een ander merk collageensupplement of verminder de dosering.