Wat als…? Hoe je minder piekert over de keuzes die je gemaakt hebt

Minder piekeren over je keuzes
We doen het allemaal: piekeren over keuzes die we anders hadden kunnen maken. Dit heet tegenfeitelijk denken, of lekker hip: ‘what-ifism’. Het is supermenselijk om jezelf soms af te vragen wat er was gebeurd als je linksaf was geslagen in plaats van rechts.
Soms geeft het zelfs een goed gevoel—bijvoorbeeld als je beseft dat een situatie veel erger had kunnen zijn, wat voor een flinke dosis opluchting of dankbaarheid zorgt. Maar diezelfde hersengymnastiek kan je ook best parten spelen: gevoelens van spijt, schaamte of zelfs schuld kruipen zo je hoofd binnen.
De voordelen (én valkuilen) van blijven nadenken over wat had kunnen zijn
Tegenfeitelijk denken is niet alleen maar drama en doemdenken. Het helpt je juist ook om doelen te ontdekken en slimmer na te denken over wat je in de toekomst wilt bereiken. Zie het als een soort mentale proefsessie: je leert iets van die alternatieve scenario’s, zodat je volgende keer misschien wél in actie komt.
Toch kan het best ongezellig worden als je er in blijft hangen. Denk aan urenlang piekeren en jezelf gek maken over een keuze van maanden of zelfs jaren geleden. Als je continu bezig bent met wat je had moeten doen, voel je je misschien onzeker of ongelukkig, en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
Waarom je soms niet kan stoppen met piekeren
Er is altijd wel een ‘wat als’-gedachte die door je hoofd spookt: had ik die ene jongen moeten appen of juist laten gaan? Moest ik misschien wél met mijn vriendinnen mee op citytrip? Hoe vaker je zulke vragen stelt, hoe meer het lijkt alsof je iets belangrijks hebt gemist of een kans hebt verspild. Dit soort gepieker kan zelfs samenhangen met angststoornissen, vooral als je niet meer zo goed kunt genieten van het nu omdat je blijft hangen in alles wat had kunnen zijn.
Hoe leer je loslaten? Praktische tips
Gelukkig kun je dat onrustige gevoel doorbreken. Hier wat lifecoach-waardige hacks (gewoon van internet, want echte meiden delen hun wijsheid):
- Accepteer de realiteit: Oké, het klinkt cliché, maar je kunt het verleden echt niet meer veranderen. Omarm wat er is gebeurd, ook al is dat lastig.
- Focus op de toekomst: Wat kan je nu wél doen? Elk rotgevoel kun je gebruiken als motivatie om jouw toekomstplannen te boosten. Gebruik die ‘wat als’-momenten als leermoment.
- Zoek afleiding: Ga sporten, bak een taart of binge je favoriete Netflix-serie. Afleiding is de ultieme piekerstopper!
- Meditatie en mindfulness: Door te focussen op het nu, geef je die opgefokte gedachten minder grip. Er zijn zoveel leuke apps waarmee je kunt leren ontspannen, dus probeer eens zo’n ademhalingsoefening.
- Praat erover: Onze generatie is mega open over gevoelens. Deel je gepieker met je bestie of familie. Soms is een oppepper of een lachbui precies wat je nodig hebt.
Je mag jezelf best credits geven
Wees niet te streng voor jezelf; iedereen worstelt wel eens met spijt of twijfel. Tegenfeitelijk denken hoort gewoon bij het leven. Het leert je dat je méér opties had, en dat mag je best als kracht zien. Probeer te waarderen wat je nu bereikt hebt en bedenk: het leven is géén perfect uitgestippelde routekaart, maar een eigenwijze ontdekkingstocht. De volgende keer dat je denkt ‘wat als…’, onthoud dan dat het mag en dat je ervan mag leren. Maar laat je geluk er niet door bepalen! LEES OOK: Francine Oomen komt met een nieuw ‘Hoe overleef ik’-journal en jij gaat ‘m willen hebben
Bron: Psychology Today