Love

The mystery of love: dit is waarom we vallen op mensen die ons niet leuk vinden

waarom we vallen op mensen die ons niet leuk vinden

De liefde is ontzettend ingewikkeld. Waarom voelen we ons aangetrokken tot mensen die totaal geen interesse in ons tonen? De hele dag door dwalen onze gedachten af naar die ene persoon, maar eigenlijk lijkt diegene buiten ons bereik te zijn. Op deze manier lijken we nooit de ware liefde te vinden! Dit is de reden waarom we vaak feelings krijgen voor mensen die helemaal niet in ons geïnteresseerd zijn.

Onbereikbare liefde

Laten we eens wat dieper in jouw liefdesleven duiken. Misschien ben je al een tijdje single and ready to mingle, en onlangs iemand tegengekomen. Deze persoon is niet alleen heel lief voor je, maar ook nog een intelligent, emotionaly available en interessant. Wat deze persoon zelf interessant vindt? Jou! Een soort geschenk dat uit de lucht is gevallen: iemand die ook vrijgezel is en jou ziet zitten, je wensen kunt vervullen en je kan bieden wat je echt nodig hebt. Zoveel goede kwaliteiten, beter kan bijna niet! Maar nee, jij bent álles behalve geïnteresseerd in deze ‘Mr. Nice Guy’. Want de enige persoon waar jij je ogen op hebt, is de zogenaamde ‘Bad Boy’ die waarschijnlijk niet eens op de hoogte is van jouw bestaan. On-ge-lofelijk!

Hoe vaker je wordt afgewezen, hoe sterker je interesse in deze persoon lijkt te groeien. Je verlangt zo intens naar die persoon dat diegene 24/7 door je hoofd heen zweeft, dag en nacht. Maar waarom worden we eigenlijk zo verliefd op mensen die buiten ons bereik liggen?

De reden dat we vallen op mensen die ons niet leuk vinden

Helen Fisher en haar collega’s zijn op zoek gegaan naar het antwoord en hebben een duidelijke verklaring gevonden voor onze neiging om snel geïnteresseerd te raken in mensen die geen interesse in ons tonen. De afwijzing die we ervaren van onze crush activeert namelijk delen van onze hersenen die geassocieerd worden met motivatie, beloning en verlangen. Kortom, we raken eigenlijk een beetje verslaafd aan deze persoon en zijn bereid veel te doen om meer aandacht van hen te krijgen.

Het verlangen naar iemand die out of our league is, kan daarom ook zorgen voor veel hartpijn en liefdesverdriet. We kunnen gek zijn op iemand die ons niet wil en ons nooit heeft gewild, maar de situatie kan soms net zo pijnlijk zijn als wanneer iemand het met ons uitmaakt. Au!

Onze verlangens naar een onbereikbare persoon kunnen zo intens zijn, dat in onze ogen de ‘waarde’ van een persoon stijgt wanneer deze persoon geen interesse in ons lijkt te hebben. Omdat hun aandacht en liefde zo lastig te verkrijgen is, worden deze personen waardevoller en voor sommigen zelfs onbetaalbaar. En als we iets graag willen, zijn het vooral de dingen die we niet kunnen betalen!

Dit zijn 10 redenen waarom die ene persoon je blijft appen, zonder interesse te hebben.

Beeld: 500 days of summer