Waarom we alles in onze Notes app schrijven – en het nooit meer teruglezen

Recepten, ideetjes voor je scriptie, het begin van een motivatiebrief die je nooit verstuurd hebt, je favoriete karaokenummers – noem het maar op, of het heeft een plekje in je notities. Maar merk jij ook wel eens op dat je 200+ dingen daar opgeschreven hebt, maar eigenlijk geen idee hebt wat er allemaal in staat? Dit is waarom we alles in onze Notes app schrijven – en vervolgens nooit meer teruglezen.
Alles in onze Notes app schrijven
Notes is dé verzamelplek voor al onze goede (en minder goede) ideeën, planningen, verhalen, lijstjes, zelfbedachte poëzie en random woorden. Is je leven even een grote mess? Lijstje in je notities maken, en alles loopt binnen no-time weer op rolletjes. Zie je een leuke film? In je app schrijven! Een handige lifehack? Ook die wil je natuurlijk voor altijd onthouden. Toch staan er tientallen, misschien wel honderden notities in onze app die we allang vergeten zijn. Maar waarom schrijven we eigenlijk alles in onze Notes app, maar lezen we eigenlijk nooit dingen terug?
Mentaal kladblok
De notitie-app is dé beste vriendin van elke girly. We slaan er van alles in op, en bijna ons hele leven staat uitgeschreven in de app: babynamen, thema’s voor onze toekomstige bruiloft, boodschappen, vakantiemeeneemlijstjes, favoriete liedjes, zielige films die je ooit nog wil kijken en allerlei confessions die alleen je Notes app weet. Het is eigenlijk best logisch dat we de app zo veel gebruiken. Het is een soort mentaal kladblok waarin we alles wat we bedenken opschrijven. En dat is soms gewoon even nodig!
Verschillende soorten hersenspinsels
Natuurlijk heeft iedereen een andere structuur – als het dat al te noemen is – van de notes app. De een heeft voornamelijk planningen en briljante ideeën in haar notities staan. ‘Meenemen naar…’, to-dolijstjes en duidelijke dagplanningen staan er in overvloed. Natuurlijk heb je die nooit meer nodig na die ene dag, maar verwijderen? Ho maar! De ander schrijft af en toe gewoon random woorden op. Makes sense in het moment, maar als je het dan weer tegenkomt… Wat bedoelde je precies met ’28 bolletjes’ of ‘damhert en das’? Niemand die het weet. De overthinkers gebruiken hun notities vooral om gesprekken (uhum, ruzies) in te oefenen en berichtjes te schrijven voordat ze die opsturen. Altijd het zekere voor het onzekere!
Schrijven… en nooit meer teruglezen
Maar waarom lezen we het eigenlijk nooit terug? Well… de dingen die er staan, zijn vaak niet per se dingen om terug te lezen. Sure, die babynamen zijn leuk om af en toe even aan te vullen, en ook als inspiratie voor een filmavond kun je best een blik werpen in je Notes app. Toch staat er ook – let’s be honest – een hele hoop meuk. Je hebt het geschreven om het even van je af te hebben en rust te creëren in je hoofd. En ondanks dat voelt het toch goed om te weten dat iets ergens staat. Ja, zelfs als je het nooit meer terugleest.