Direct naar content
Liefde

Onderzoek legt uit: dit is waarom sommige koppels zo veel op elkaar lijken

Charlotte
Charlotte Leestijd: 3 minuten
Een koppel zit samen liefkozend op de trap.
Afbeelding: Netflix | Emily in Paris

Worden jij en je partner weleens verward met broer en zus? Je bent niet de enige. Steeds vaker lijken koppels zó op elkaar dat het opvalt – van gezichten tot outfits en zelfs hun manier van praten. Maar hoe komt dat eigenlijk, en zegt het iets over je relatie?

Siblings or dating?

“Zijn jullie familie of… een stel?” Als je ooit met die vraag bent geconfronteerd, ben je niet de enige. Steeds vaker zie je koppels die zó op elkaar lijken, dat het verwarrend wordt – dezelfde kaaklijn, vergelijkbare ogen of een identiek kapsel. Toeval? Of zit er meer achter?

Hoewel het misschien voelt als een TikTok-verschijnsel (siblings or dating, iemand?), zijn er daadwerkelijk psychologische én sociale verklaringen voor dit fenomeen. En nee, het betekent heus niet dat je ineens een verre neef hebt geclaimd als lief.

Wat zegt de wetenschap?

Het idee dat geliefden op elkaar lijken, is niet nieuw. Er is zelfs een term voor: assortative mating. Dat houdt in dat mensen – vaak onbewust – een partner kiezen die op henzelf lijkt, qua uiterlijk, levensstijl of achtergrond. En eerlijk gezegd klinkt dat misschien gek, maar eigenlijk is het best logisch. We voelen ons sneller op ons gemak bij gezichten en kenmerken die bekend of vertrouwd aanvoelen.

Sterker nog, uit verschillende onderzoeken blijkt dat we vaak een voorkeur hebben voor mensen met gezichten die ons eigen gezicht subtiel weerspiegelen. Dat betekent niet dat we op zoek gaan naar een exacte kopie, maar we worden wél sneller aangetrokken tot iets wat vertrouwd aanvoelt – zoals onze eigen gelaatstrekken.

Je wordt (letterlijk) elkaars spiegel

Zelfs als jij en je partner in het begin totaal niet op elkaar leken, kunnen jullie na verloop van tijd tóch meer op elkaar gaan lijken. Dat komt onder andere door mirroring – het onbewust overnemen van elkaars lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en zelfs intonatie. Je gaat lachen op dezelfde manier, trekt op dezelfde manier je wenkbrauwen op en zegt ineens exact dezelfde dingen.

En dat is niet voor niets. Spiegelgedrag versterkt emotionele verbondenheid, stimuleert empathie en zorgt ervoor dat je je nog veiliger voelt bij elkaar. Een soort liefdessoftware, als je het zo bekijkt.

Gezamenlijke gewoontes, gezamenlijke looks

Wie jarenlang samenleeft, deelt vaak ook gewoontes: wat je eet, hoe je beweegt, je slaapritme. Logisch dus dat dat zich op de lange termijn ook kan uiten in je uiterlijk. Denk aan een gedeeld skincare-regime, samen sporten of dezelfde haarstylist – kleine dingen met een zichtbaar effect.

Volgens sommige onderzoekers gaan stellen die lang samenwonen zelfs meer op elkaar lijken qua gezichtsstructuur en expressie. Denk aan dezelfde fronsrimpel of kraaienpootjes van al dat samen lachen.

Of je partner nu sprekend op je lijkt of totaal niet: aantrekkingskracht zit vaak in veel meer dan alleen uiterlijk. Wat we écht aantrekkelijk vinden aan iemand, heeft vaak te maken met uitstraling, gedrag en kleine details die je laten smelten. Benieuwd wat vrouwen het meest aantrekkelijk vinden aan mannen? In dit artikel ontdek je precies welke eigenschappen keer op keer bovenaan staan – en spoiler: het gaat lang niet alleen om looks.

Bron: Paired