Een lang en gelukkig leven? Als vrouw heb je daar een grotere kans op

Oestrogeen, gedrag én goede selfcare: dit is waarom vrouwen vaak ouder worden dan mannen (en hoe jij dat voordeel slim inzet).
Vrouwen leven langer dan mannen
Ooit een verjaardagskaart gekocht met de tekst ‘Vrouwen worden niet ouder, maar beter‘? Nou, daar zit misschien wel een kern van waarheid in. Want wist je dat vrouwen gemiddeld vier jaar langer leven dan mannen? Jep, wij trekken meestal aan het langste eind – letterlijk. Maar hoe komt dat eigenlijk? Is het puur toeval, of zijn er serieuze redenen waarom we de 80 vaker halen dan onze mannelijke tegenhangers?
We zochten het voor je uit. En spoiler: het heeft níét alleen te maken met hoe vaak we naar de dokter gaan (al helpt dat ook).
De cijfers (en ze liegen er niet om)
Laten we even met de feiten beginnen. In Nederland worden vrouwen gemiddeld 83 jaar, mannen zo’n 79. En dat verschil begint al bij de geboorte: zelfs als baby’s zijn meisjes net iets sterker. Sorry jongens. En dat is niet alleen hier zo – wereldwijd leven vrouwen langer. Maar waarom?
Het zit deels in onze genen
First of all: vrouwen hebben twee X-chromosomen, mannen maar één. En dat geeft ons genetisch gezien een soort back-upplan. Als er iets mis is op het ene X-chromosoom, hebben we er nog eentje achter de hand. Mannen hebben dat voordeel niet, want die hebben een Y-chromosoom – en da’s toch wat minder handig in dit geval.
Daarnaast speelt oestrogeen (ons geliefde hormoon) ook een rol. Dat hormoon beschermt ons lichaam namelijk tegen allerlei nare dingen, zoals hart- en vaatziekten. Testosteron – waar mannen meer van hebben – is daarentegen gelinkt aan risicogedrag en minder bescherming op dat gebied. Kortom: we zijn biologisch net even iets beter uitgerust om het langer vol te houden.
We zorgen (iets) beter voor onszelf
Sorry, maar het is waar. Vrouwen zijn over het algemeen sneller met een doktersafspraak maken, letten meer op signalen van hun lichaam en leven iets bewuster. We roken minder, drinken iets minder vaak te veel én – misschien wel het allerbelangrijkste – we hebben sterkere sociale netwerken. En dat is bewezen goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Mannen zijn gemiddeld genomen net wat nonchalanter als het op gezondheid aankomt. Ja, generalisatie, maar de statistieken liegen er niet om.
Wel ouder, maar ook met gebreken
Kleine kanttekening: vrouwen worden dan wel ouder, maar we brengen onze laatste jaren vaker door met kwaaltjes. Denk aan artrose, hoge bloeddruk of verminderde mobiliteit. Dus ja, we leven langer, maar we moeten die extra jaren ook goed besteden – liefst zo fit mogelijk.
En mocht je nu denken: oké, wij leven langer… maar leven we ook leuker? Dan hebben we nóg een interessante insight voor je. Uit onderzoek blijkt namelijk dat single vrouwen tot de gelukkigste mensen op aarde behoren. Hoe dat precies zit (en waarom jij dus helemaal goed bezig bent, met of zonder partner), lees je in dit artikel.