Lifestyle

Wist je dat? Vrouwen ruiken véél beter dan mannen

vrouwen-ruiken-beter

Ruik je dat? Die vieze sokken van je vriend hadden echt al eergisteren in de wasmand moeten liggen, maar toch besloot hij ze vandaag weer aan te trekken in zijn sneakers. Yikes! Soms lijkt het wel alsof ze het expres doen. Die vieze luchtjes in huis moeten zij toch ook opmerken? Of heeft het misschien te maken met de verschillen tussen mannen en vrouwen?

Vrouwen ruiken beter

De reukbol is het eerste deel van je hersenen dat signalen opvangt over geuren die je via je neus opsnuift. Hoe goed je geuren kunt onderscheiden, verschilt enorm van persoon tot persoon. Studies laten zien dat er grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, waarbij vrouwen vaak de mannen verslaan in allerlei geurtests. Dat jij dus wél vindt dat zijn sokken in de was moeten, heeft dus vaak te maken met het verschil in jullie geslacht.

Er zijn theorieën die zeggen dat deze verschillen meer te maken hebben met hoe we denken en voelen, in plaats van hoe goed onze neuzen echt zijn. Sommige wetenschappers geloven dat vrouwen gewoon meer aandacht besteden aan geuren of er meer emotioneel door beïnvloed worden. Dit zou kunnen verklaren waarom vrouwen beter scoren in geurtests: ze zijn misschien gewoon meer gemotiveerd om zich te concentreren op geuren dan mannen.

Méér hersencellen

Dus, Roberto Lent, een professor aan het Instituut voor Biomedische Wetenschappen van de Federale Universiteit van Rio, en zijn team wilden het biologische bewijs eens goed onder de loep nemen. Ze besloten het aantal cellen in de reukbollen van vrouwen en mannen te tellen om te zien of daar het verschil zit.

Het team telde de cellen in de reukbollen van mannen en vrouwen. Wat bleek? Vrouwen hebben gemiddeld maar liefst 43% meer cellen in dit hersengebied dan mannen! Dit zou kunnen betekenen dat vrouwen van nature een betere capaciteit hebben om geuren waar te nemen en te onderscheiden.

Vrouwen worden vaak aangemoedigd om meer aandacht te besteden aan geur, of het nu gaat om parfums, schoonmaakproducten of zelfs voedselbereiding. Dit kan hun geurvaardigheden verder verfijnen en versterken. Dus de volgende keer dat je merkt dat jij geuren beter waarneemt dan je mannelijke vrienden of partner, weet je dat het niet alleen in je hoofd zit. Het is een combinatie van biologische en sociale factoren die vrouwen die neus voor geur geven!

Beeld: Pexels