Love

Alle voor- en nadelen van een open relatie op een rij

voor- en nadelen open relatie

Een open relatie is niet iets wat iedereen aantrekt. Maar als je hier wel voor open staat, dan is het wel belangrijk om te weten wat het precies inhoudt. Dit zijn alle voor- en nadelen van een open relatie op een rij.

Wat is een open relatie?

Relatietherapeut, Marcelino Lopez, heeft aan Flair.be verteld wat de voor- en nadelen van een open relatie zijn: “Hoewel veel singles kunnen genieten van een bedavontuurtje met verschillende bedpartners, verwachten ze in een serieuze relatie vaak wél exclusiviteit. In onderzoeken wordt ‘een ander in het spel’ het vaakst genoemd als reden voor het verbreken van een relatie. Hierom zien de meeste mensen monogamie als dé oplossing: een concrete afspraak die wantrouwen en jaloezie helpt voorkomen.”

Voor- en nadelen

Er zitten dus verschillende voor- en nadelen aan een open relatie. “Monogamie werkt niet voor iedereen en de afgelopen generaties is er een verschuiving ontstaan waardoor mensen vaker met open relatievormen experimenteren. Soms gaat dat verrassend goed, soms komen ze erachter dat het voor tenminste één van beiden toch niet werkt”, aldus de relatietherapeut. “Zoiets moet wel bij jullie allebei passen; mensen die veel bevestiging en veiligheid in een relatie nodig hebben, zullen er vooral stress door krijgen.”

Lees ook: 
Dit is hoe je het verschil tussen lust of liefde herkent

Toch zijn er ook mensen die er wel benieuwd naar zijn. “Liefde geeft geen garanties. Zo werkt een exclusieve relatie voor sommigen juist benauwend, waardoor de lust en passie verstikt raken en vreemdgaan of de relatie verbreken aantrekkelijker wordt. De voorwaarde om de relatie te ‘openen’ is dat je een fijne, gelijkwaardige relatie hebt waarin je elkaar vertrouwt. Ook is het belangrijk dat jullie het elkaar gunnen. Dat betekent niet dat jullie geen onzekerheid of jaloezie mogen ervaren, wel dat jullie elkaar genoeg kunnen steunen en geruststellen”, aldus Marcelino Lopez. Het is dus helemaal niet gek als jij en je partner hier benieuwd naar zijn. Zou jij ervoor openstaan?

Beeld: Pinterest