Love

Verliefd op liefde? Dit zijn 5 signalen dat je een hopeloze romanticus bent

hopeloze romanticus

Het zijn van een hopeloze romanticus heeft zijn voordelen: je bent ontzettend gelukkig wanneer je verliefd bent, en je haalt jouw geluk uit de kleinste dingen in de relatie. Alleen kan het ook een vals beeld creëren van jullie echte relatie. Het optimistische en idealistische beeld dat hoort bij een hopeloze romanticus kan namelijk de grote conflicten over het hoofd zien. Als je deze vijf signalen herkent, is de kans groot dat je een hopeloze romanticus bent!

Vijf signalen dat je een hopeloze romanticus bent

Spendeer jij je nachten dromend over jouw perfecte liefdesverhaal? En kun jij ook zo ontzettend genieten van een romantisch boek? Dan is er een grote kans dat jij een échte hopeloze romanticus bent. De optimistische kijk op de liefde die een hopeloze romanticus heeft kan heel mooi zijn – alleen kan het ook een onrealistische kijk op jouw echte relaties creëren. Hier bespreken we dan ook vijf signalen die erop wijzen dat je een hopeloze romanticus bent, en hoe je ervoor kan zorgen dat je hier niet te veel in opgaat.

1. Een relatie zou volgens jou je leven verbeteren

Door de optimistische kijk op de liefde die een hopeloze romanticus heeft, idealiseren ze vaak het hebben van een relatie. Ze geloven dat een relatie dan ook alleen een positieve invloed kan hebben op je leven, en het daardoor zelfs zal verbeteren. Als een hopeloze romanticus ben je dan ook vaak op zoek naar mogelijke crushes om een relatie mee te beginnen, zonder überhaupt te kijken of jullie goed bij elkaar passen.

Om er voor te zorgen dat deze idealistische kijk niet de overhand neemt in jouw relaties, is het belangrijk om jezelf af te vragen of je samen bent met jouw huidige partner omdat je écht een relatie met diegene wilt, of omdat je gewoon een relatie met iemand wilt. Een relatie zou je namelijk alleen moeten beginnen, omdat je een speciale connectie met iemand voelt – niet omdat je zo graag een relatie wilt!

2. Je blijft altijd optimistisch over jouw relatie

Het tweede signaal, is dat hopeloze romantici altijd optimistisch blijven over hun relaties. Dit optimisme gaat ook niet snel weg – ze blijven geloven in hun relaties, maar ook in de relaties om hen heen. Hopeloze romantici zijn namelijk van mening, dat alles overkomelijk is zolang je samen bent, wat een ontzettend mooie gedachte is! Alleen ietwat onrealistisch…

Probeer daarom soms een moment voor jezelf te nemen, waarin je een stapje terug kunt doen en kunt kijken naar het hele plaatje. Tuurlijk, het is mooi dat jij gelooft dat loyaliteit en compassie de enige twee dingen zijn die een relatie nodig heeft, om alles te kunnen overkomen. Alleen zijn er soms andere factoren die toch een stempel kunnen achterlaten op een relatie.

3. Je negeert de overduidelijke red flags

Iets wat hand in hand gaat met het idealistische optimisme van een hopeloze romanticus, is het vermogen om alle red flags te negeren. Ze hebben nu eenmaal hun knalroze bril op! Wellicht zien ze deze signalen stiekem wel, maar ze kiezen er in ieder geval voor om ze niet écht op te merken. Ze geloven sterk dat hun relatie perfect is, en zien vaak niet eens de verbeterpunten in zichzelf en hun liefdes.

Soms kan deze blindheid er toe leiden dat een relatie toxic kan worden. Ook kun je blijven hangen in het idee dat het misschien binnenkort beter zal worden. Onze enige tip? Probeer te blijven letten op de verbeterpunten in je relaties! Een relatie bestaat uit pieken en dalen, dat is heel normaal, maar let er op dat de dalen niet te diep zijn, en dat de pieken er in overvloed zijn!

4. Je vergeeft alle kwetsende daden van je partner

Naast het feit dat hopeloze romantici vaak de red flags negeren, vergeven ze hun lover ook veel sneller dan anderen. Ze willen graag de illusie hoog houden dat hun relatie perfect is. Ook wanneer er kwetsende gebeurtenissen plaatsvinden, of grote ruzies met hun partner ontstaan, kiezen ze er toch voor om deze zo snel mogelijk te vergeven om die illusie voort te kunnen zetten.

Merk jij dat je jouw partner altijd in een positief daglicht probeert te houden, ook na momenten van conflict? Of dat je jouw eigen gevoelens op de achterbank zet, en dat je altijd probeert jouw liefje tevreden te houden? Kijk dan goed naar jouw eigen motivaties voor dit gedrag – is het echte liefde, of een illusie?

5. Je gelooft dat jij en je partner voorbestemd zijn om samen te zijn

Na al die verschillende liefdesfilms te hebben gekeken, is het niet gek dat veel hopeloze romantici een sterk geloof hebben in het bestaan van soulmates. Ze geloven dan ook dat hun relaties voorbestemd zijn en dat het lot hen samen heeft gebracht.

Kenmerkend bij dit geloof, is conflictvermijdend gedrag. Conflicten zouden namelijk aantonen dat een relatie misschien niet zo voorbestemd is als je zelf gelooft. Ook kun je merken dat je zelf veel belang hecht aan de eerste ontmoeting, aan speciale mijlpalen en aan jullie toekomst. Probeer ook in deze momenten realistisch te blijven over jouw relatie!

Trouble in paradise? De 24-uur regel zorgt voor een gezonde en gelukkige relatie.

Beeld: to all the boys i've loved before