Love

Knap je soms zomaar op iemand af? Dat kan hierdoor komen

the ick

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je bent helemaal in love, maar van het een op het andere moment ben je helemaal klaar met iemand. Het liefst verdwijn je onmiddellijk en hoef je die persoon nooit meer onder ogen te komen. Maar hoe hard dit ook klinkt, je kunt er dus oprecht niets aan doen.

The ick

Olivia deed ooit mee aan de Amerikaanse Love Island en zij kwam met het fenomeen ‘the ick’. Je begint je opeens te ergeren en ziet alleen nog maar de mindere kanten van deze persoon. Je krijgt zelfs een beetje kippenvel als je denkt aan intiem zijn met deze persoon en het ergste is: je zult diegene ook niet meer leuk gaan vinden. Maar waar komt dit precies vandaan?

De website Babe ging in gesprek met psycholoog Emma Citron om haar alle ins en outs van ‘the ick‘ te vragen: “Tijdens alle stadia van het ontstaan van een relatie kunnen momenten voorkomen waarop je ineens afkeer krijgt voor gewoontes van iemand. Of nog erger: een compleet persoon. Dit is volkomen normaal.” Het is niet altijd het geval dat er iets specifieks aan voorafgaat, maar het kan wel de oorzaak zijn. “Stel je voor dat de persoon met wie je samen bent heel onbeleefd is tegen personeel in een restaurant. Dit kan jou er onbewust al op wijzen dat dit niet de juiste persoon voor jou is. Dit kan starten als een heel klein gevoel waar je je nog niet eens bewust van bent. Dit bouwt zich steeds verder op, waardoor dat heftige ‘ick’-gevoel uit het niets lijkt te komen.”

Lees ook: 
‘Phone zone’ is de nieuwste datingtrend en zo raak je eruit

Wat is de juiste oplossing hiervoor?

Maar wat moet je er nou mee als je last heb van ‘the ick’? “In de meeste gevallen raad ik aan om je instinct te volgen. Er is iets waar je op afknapt bij deze persoon en dat gevoel moet je niet negeren. Toch is het ook zo dat we tegenwoordig te snel oordelen. Een beetje werken aan het accepteren van anderen en hun menselijkheid kan geen kwaad”, aldus Emma.

Dit houdt niet in dat je je over je negatieve gevoel heen moet zetten. “Leer je een persoon net kennen en knap je dan al af – met of zonder goede reden? Dan is het echt beter om deze relatie af te kappen. Je kunt aantrekkingskracht nou eenmaal niet faken – en dat moet je ook helemaal niet willen”, vertelt de psycholoog. Je kunt er dus weinig aan doen, maar je kan wel zelf bepalen hoe je het de ander gaat vertellen. Wees eerlijk en open naar die persoon en vertel dat het niets gaat worden. Dan kunnen jullie beiden verder en hou je iemand niet aan het lijntje.

Beeld: Pinterest

Must reads 👀