Health

Aha! Zó werkt het dus om een spiraaltje te laten plaatsen

spiraaltje-laten-plaatsen

Een van de meest populaire soorten anticonceptie is het spiraaltje. Denk jij erover na om er een te nemen? Dan is het wel handig om je een beetje voor te bereiden, zodat je weet wat je kan verwachten. Daarom zochten wij uit hoe het werkt om een spiraaltje te laten plaatsen!

Soort spiraaltje

Voordat je een spiraaltje neemt, moet je erover nadenken welk spiraaltje je eigenlijk wil laten plaatsen. Je hebt een aantal verschillende soorten spiraaltjes: de koperspiraal en de hormoonspiraal. Van de koperspiraal heb je een T-safe, Multi-Safe en de Flexi-T en van de hormoonspiraal – waar levonogostrol in zit – heb je de Mirena spiraal en Kyleena spiraal. Van de 1.000 vrouwen met een hormoonspiraal worden er 2 per jaar toch zwanger. Bij een koperspiraal is dit ongeveer 1 persoon. Het is dus een enorm betrouwbare vorm van anticonceptie.

Menstruatie

Het soort spiraal dat je laat plaatsen heeft invloed op je menstruatie. Neem je een koperspiraal? Dan wordt je menstruatie heftiger en houdt die langer aan. Daarom wordt een koperspiraal bij vrouwen met een hevige menstruatie afgeraden. De Mirena spiraal heeft het tegenovergestelde effect: deze zorgt er juist voor dat je heel licht, of zelfs niet meer ongesteld wordt.

Meteen beschermt

Een voordeel van het spiraaltje is dat je meteen beschermt bent tegen zwangerschap. Waar je de pil eerst zeven dagen moet slikken – tenzij je ‘m op de eerste dag van je cyclus neemt, natuurlijk – ben je bij het spiraaltje direct nadat je hem hebt laten plaatsen al veilig. Dit komt doordat je hem laat plaatsen tijdens je cyclus. Ook wordt er voor het plaatsen eerst een echo gemaakt om zeker te weten dat je niet zwanger bent. Altijd fijn om te weten, natuurlijk! 😉

Lees ook
Aan déze 6 signalen kun je merken dat je spiraaltje niet meer op z’n plek zit

Je spiraaltje laten plaatsen

Goed, nu het echte werk: je spiraaltje ook daadwerkelijk laten plaatsen. Veel vrouwen zijn hier zenuwachtig voor, door de horrorverhalen die je op het internet leest. Maar het zal allemaal vast meevallen! Het plaatsen van je spiraal kan in een stap gebeuren, of in drie. Dit ligt eraan hoe je baarmoeder ligt. Voordat je de behandeling ondergaat is het verstandig om paracetamol of ibuprofen te nemen. Dit gaat buikkrampen tijdens het plaatsen tegen. Maar schrik hier niet van; dit voelt ongeveer hetzelfde als de buikkramp die je voelt tijdens je menstruatie. En dat overleef je ook iedere maand, toch?

Zodra je de behandelkamer binnenkomt, ga je op de stoel of tafel van de gynaecoloog liggen. Blijf rustig in- en uitademen. Je gynaecoloog plaatst een eendenbek tussen je benen en gaat voelen hoe je baarmoeder ligt. Ligt je baarmoeder niet goed? Dan moet de baarmoedermond vastgehouden worden om ‘m op te meten. Hierna wordt het spiraaltje geplaatst. Vaak wordt er daarna nog een echo gemaakt om zeker te weten dat je spiraal goed ligt. Alles oké? Dan ben je klaar. Dat klinkt allemaal niet zo eng, toch?

Beeld: Unsplash

Must reads 👀