Astrologie

Slapen we écht slechter tijdens een volle maan?

slapen-volle-maan

Je hebt vast weleens gehoord dat we slechter slapen tijdens volle maan, maar is dat eigenlijk wel zo? Onderzoekers hebben nu eindelijk het antwoord!

Slechter slapen tijdens volle maan

Het is inmiddels algemeen bekend dat de volle maan veel effect heeft op ons. Zo kan je bijvoorbeeld weleens merken dat je chagrijnig bent, of dat je slechter slaapt dan normaal. Maar is dat eigenlijk wel waar? Slapen we echt slechter tijdens volle maan? Daar zijn nu verschillende onderzoeken naar gedaan.

Onderzoek slaappatronen

Zwitserse onderzoekers leken deze legende per ongeluk bewezen te hebben. Zij deden namelijk onderzoek naar slaappatronen en bedachten zich pas achteraf dat ze de resultaten van dit onderzoek konden vergelijken met de maankalender. En het resultaat leek overeen te komen met dit fenomeen! De proefpersonen bleken er vijf minuten langer over te doen om te gaan slapen rond de volle maan. Daarnaast maakten ze minder van het slaaphormoon melatonine aan.

Ook Zweedse wetenschappers hebben hier onderzoek naar gestart. Hiervoor hielden ze 47 proefpersonen in de gaten. Zij brachten een aantal nachten door in een kamer zonder ramen, om te voorkomen dat het daglicht invloed had op hun slaappatroon. De onderzoekers analyseerden de nachten en ontdekten dat de deelnemers 20 minuten korter sliepen terwijl het volle maan was! Wat wel opvallend is, is dat ze ontdekten dat het moment waarin je hersenen het actiefst zijn en je het meeste droomt, de REM-slaap, zo’n dertig minuten langer duurde.

Zijn deze onderzoeken betrouwbaar?

Maar zijn dit wel betrouwbare onderzoeken? Volgens de wetenschappelijke onderzoekers van Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften niet. Zij hebben de nachten van ruim duizend deelnemers met elkaar vergeleken. En wat bleek? Volgens hun bestaat er geen verband tussen hoe je slaapt en de maanstand. Ook laten zij weten dat de andere onderzoeken zonder objectieve meetapparatuur zijn gedaan.

Wat nu dus het definitieve antwoord is? Dat is lastig te zeggen. Daar moet nog iets meer onderzoek naar gedaan worden ;-).

Beeld: Pinterest