Slapen op je buik

Je kent het wel: je kruipt lekker onder de dekens, draait jezelf automatisch op je buik en weg ben je. Misschien probeer je af en toe wel op je zij of rug te liggen (want ja, dat schijnt beter te zijn), maar uiteindelijk beland je tóch weer in die ene houding die gewoon het lekkerst ligt. Maar hoe fijn het ook voelt: er gaan best wat geruchten rond over slapen op je buik. En niet allemaal even positief. Tijd om eens te checken of jouw favoriete slaaphouding echt zo chill is als je denkt.

LEES OOK: Danger zone: wist je dat slapen met je telefoon naast je best gevaarlijk is?

De nadelen aan slapen op je buik

Laat het maar meteen gezegd zijn: je rug is je niet dankbaar als jij slaapt op je buik. Als je op je buik slaapt, komt er veel gewicht op het midden van je lichaam te liggen. Dat zorgt ervoor dat je rug niet netjes recht blijft liggen, maar in een soort kromme bocht wordt geduwd. Dat lijkt misschien niet zo erg, maar je kunt er rugpijn van krijgen – of wakker worden met een stijve onderrug. Niet heel chill.

En dan je nek, want tja, je kunt moeilijk met je gezicht in je kussen ademen, dus draai je je hoofd opzij. Maar als je dat elke nacht doet, raakt je nek langzaam overbelast. Op den duur kan dat zorgen voor hoofdpijn of zelfs een zere nek die niet zomaar overgaat.

Sommige mensen krijgen er zelfs tintelende armen of slapende benen van. Klinkt gek, maar dat komt doordat er zenuwen afgekneld worden als je lichaam in zo’n rare houding ligt. Terwijl jij denkt dat je lekker ligt te slapen, is je lijf eigenlijk een beetje in de knoop.

En ben je zwanger – nu of later – dan is slapen op je buik echt geen goed idee. Het drukt op je buik en dat is niet fijn voor jou én niet voor de baby.

Zijn er ook voordelen?

Gelukkig wel! Voor sommige mensen kan slapen op je buik bijvoorbeeld helpen tegen snurken of milde ademhalingsproblemen. Je luchtwegen blijven wat meer open doordat je hoofd iets omhoog ligt. En sommige buikslapers zeggen zelfs dat ze minder last hebben van maagzuur, doordat ze niet plat op hun rug liggen.

▼ scroll verder ▼

Ook voelt deze houding voor veel mensen gewoon veilig en comfortabel. Het is een beetje alsof je jezelf in een knuffel legt. En eerlijk is eerlijk: dat gevoel van ontspanning helpt natuurlijk ook bij in slaap vallen.

Tips voor als je écht niet een andere slaappositie kan aannemen

Oké, je hebt het geprobeerd. Je draait je op je zij. Je legt je kussen anders. Maar vijf minuten later lig je weer precies zoals altijd: op je buik, met je hoofd opzij en je armen ergens onder je lichaam gevouwen.

No worries! Als je gewoon een echte buikslaper bent en dat niet gaat veranderen, zijn er gelukkig een paar slimme hacks om het wat minder belastend te maken voor je lijf.

1. Ga voor een dun kussen (of helemaal geen)

Hoe platter je kussen, hoe minder je nek gedraaid ligt. Een dik, fluffy kussen klinkt comfy, maar het duwt je hoofd juist in een rare hoek. Met een dun kussen blijft je nek beter in lijn met je rug, en dat scheelt écht op lange termijn.

2. Leg een kussen onder je heupen

Door een klein kussentje of opgerolde handdoek onder je bekken of heupen te leggen, blijft je onderrug veel rechter. Zo voorkom je dat je helemaal hol gaat liggen en verminder je druk op je wervelkolom.

3. Kies het juiste matras

Een te zacht matras laat je lichaam wegzakken, wat juist extra spanning geeft op je rug. Beter is een stevig, ondersteunend matras dat je lichaam goed in vorm houdt, ook als je op je buik ligt. Medium-firm is vaak ideaal voor als je slaapt op je buik.

4. Begin je dag met een stretch

Even rekken en strekken in de ochtend kan helpen om je rug en nek weer in balans te brengen na een nachtje buikslapen. Denk aan een simpele yoga-pose zoals de child’s pose of gewoon even goed je armen en rug losmaken. Kost maar een paar minuutjes! LEES OOK: Dit is waarom slapen met een ventilator niet goed is (én we het toch allemaal stug blijven doen)