Health

Dít zijn de 5 grootste fabels over slaap die helemaal niet waar zijn

fabels-slaap

Slapen is bij veel mensen een groot probleem en waar problemen zijn, komen mensen met oplossingen. Maar lang niet alles wat tegen ons verteld wordt is daadwerkelijk waar. Dít zijn de 5 grootste slaap fabels die helemaal niet waar zijn.

1. Je hebt 8 uur slaap nodig

Dat we minimaal 8 uur slaap nodig hebben per nacht is er bij ons al van vroege leeftijd ingestampt. Vroeg naar bed, want anders ben je morgen niet fit. Mhh, dit blijkt eerder een fabeltje te zijn, dan een feit! Volgens slaapexpert Heather Darwall-Smith heeft het met veel meer factoren te maken en is dit het aantal uur slaap per nacht bij iedereen erg verschillend. “Sommige mensen voelen zich fris en alert na maar 6 of 7 uur slapen, terwijl anderen wel 8 tot 9 uur slaap nodig hebben om zich goed te voelen.”

Dit heeft te maken met inspanning van de dag, leeftijd en natuurlijk fitheid. The National Sleep Foundation raad het aan dat mensen tussen de 18 en 64 ongeveer 9 uur slaap per nacht moeten krijgen. Maar houd je hier ook niet te streng aan vast, kijk vooral wat voor jou persoonlijk het beste werkt!

2. De uren slaap vóór middernacht tellen dubbel

Mensen die vaak last hebben met vroeg naar bed gaan, hebben deze theorie vast wel eens gelezen. De fabel luidt dat de uren die je slaapt vóór 00:00 uur, dubbel mee tellen vergeleken met de uren die je na middernacht slaapt. Hier zit iets van waarheid in, maar het werkt ingewikkelder dan dat je denkt.

Slaapexpert Nicole Ratcliffe legt uit dat het niet zo zeer “dubbel telt”, maar wel dat je begin van je nacht het belangrijkste is voor je rust. De eerste helft van je nachtrust is vooral om je lichamelijk voor te bereiden op de dag en de tweede helft (ook wel je REM-slaap) van de nacht kan je zien als een soort “brain-detox”, verteld Ratcliffe. Hierin wordt bepaald welke delen van je herinneringen wél belangrijk zijn om te onthouden en welke niet. The more you know!

3. Door alcohol slaap je beter

Na een rood wijntje of een lekkere cocktail merk je vast dat je wat slaperiger wordt dan normaal. Doordat alcohol een verlammend en kalmerend middel is, is het na een wilde avond makkelijker om in slaap te komen dan wanneer je niks gedronken hebt. Dit betekent alleen niet dat je daadwerkelijk beter slaapt, juist alles behalve dat!

Nicole vertelt dat alcohol in je lichaam ervoor zorgt dat je te snel in je diepe slaap terecht komt. Hierdoor raakt je slaapritme van slag en komt het vaak voor dat je in de tweede helft van de nacht vaak wakker wordt. Ook heb je vast wel gemerkt dat je niet altijd even fit bent na een avondje in de kroeg. Dit is dus niet alleen een kater, maar het heeft ook te maken dat jouw lichaam en hersenen niet goed tot rust zijn te komen. Neem volgende keer toch maar een glaasje water voor het slapen! 😉

4. Powernap

Hoe lekker het ook is om overdag een dutje te doen, heel effectief is het niet. “Een dutje geeft ons wellicht een moment rust en een kleine energie boost om de dag door te komen, maar niks is beter dan een lange ononderbroken nachtrust”, laat lifestyle coach Joanna Shurety weten. “Je hebt een bepaald aantal uur slaap nodig om je lichaam de tijd te geven om te rusten en om zijn werk te doen. Met een dutje kan je dus geen tijd inhalen, die je ‘s nachts gemist hebt.”

Een powernap is dus meer een hype geworden, dan dat het ons daadwerkelijk fitter maakt. Maar een momentje je ogen dichtdoen op de bank kan natuurlijk geen kwaad.

Lees ook:
Om déze bizarre reden zou je met tape op je mond moeten slapen

5. Slaap inhalen

Je hoort het mensen vaak zeggen: “Doordeweeks staat de wekker al vroeg, dus in het weekend slaap ik lekker uit.” Net zoals met dutjes, heeft dit dus minder nut dan dat we denken en is dit dan ook wel een van de grootste slaap fabels die we kennen. Slapen tot 12:00 uur ‘s middags zorgt er dus niet voor dat onze slaap is ingehaald van de korte nachten ervoor.

The National Sleep Foundation legt uit dat hoewel uitslapen kan zorgen voor een uitgerust gevoel, het wel vier dagen duurt voordat je één uur gemiste slaap hebt ingehaald. Plus, ze vertellen hierbij dat lang uitslapen er weer voor zorgt dat je ‘s avonds (wanneer je hoort te rusten) moeilijker of niet in slaap komt. Dit heeft dus grote gevolgen voor je slaapritme en het kost je lichaam veel energie om deze later weer op te bouwen.

Beeld: pinterest