Fashion

Zo zorg je ervoor dat je sjaal niet gaat pluizen of pillen

sjaal-pillen-pluizen-tips

De koudere dagen komen er weer aan, waardoor onze tussenjas of winterjas soms niet genoeg is. Tijd om je zachte sjaal maar weer eens uit de kast te halen, maar sjalen worden helaas heel snel minder zacht. Hoe voorkom je dat je favoriete sjaal gaat pluizen of pillen? Nou, met de volgende tips!

1. Wasprogramma

Om pluisjes op je sjaal te voorkomen is het ten eerste belangrijk om het wasvoorschrift te volgen. Vaak hebben we een routine als het aankomt op het wassen van onze kleding. Alles op hetzelfde programma en wassen maar. Voor andere kledingstukken misschien een prima optie, maar niet voor je sjaal. Voor sjalen geldt vaak: hoe langzamer de bewegingen en hoe korter de wascyclus, hoe minder je sjaal wordt beschadigd. Handwassen is een nog betere optie, maar kost wel meer moeite.

2. Meerdere items

Wanneer je je sjaal wil wassen is het beter om deze te wassen met andere kwetsbare/zachte items. Wanneer je je sjaal in dezelfde was als een jeans zal gooien kan dit zorgen voor nog meer slijtage en schade waardoor die juist zal pluizen of pillen. Vermijdt daarnaast een overvolle wasmachine. Door de kleine hoeveelheid ruimte schuren de stoffen tegen elkaar aan wat wederom kan leiden tot pluizen of pillen van je sjaal.

3. Waszak

Soms kunnen we er niet omheen dat we een grotere was moeten draaien. Daarentegen is het ook zonde om de was aan te zetten voor maar één sjaal. Kledingstukken die extra gevoelig zijn voor pillen, kun je in een speciale waszak wassen. Door de sjaal in de waszak te wassen voorkom je dat de sjaal onnodig tegen andere kledingstukken aan schuurt.

4. Drogen aan de lucht

In de droger ontstaat ontzettend veel wrijving. Je raadt het al: de droger is niet ideaal voor pluisgevoelige kleding zoals je sjaal. Om pluisjes te voorkomen is het beter om je sjaal aan de lucht te laten drogen. Duurt iets langer, maar je sjaal blijft hierdoor langer mooi. In de situatie dat je je kleding wel altijd in de droger wil gooien, kan je ook gebruik maken van de speciale waszak.

5. Vriezer

Deze tip klinkt gek, maar is echt waar. Door je wollen sjaal een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop de sjaal in een hersluitbare zak en leg ‘m een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je tijdelijk de kans op pluizen of pillen. Het is dus geen permanente oplossing, maar helpt zeker iets. Daarnaast wordt je haar minder statisch van je sjaal!

Lees ook:
Met déze spray maak je jouw UGG’s volledig waterdicht

6. Pluizendief

Voorkomen is beter dan genezen, maar in de loop van de tijd kan je de vorming van pluizen of pillen niet meer voorkomen. Sjaals zijn nou eenmaal gebruiksvoorwerpen en na gebruik raken ze beetje bij beetje beschadigd. Op dit moment is de pluizendief jouw beste vriend en tevens een van de meest effectieve manieren om pillen te verwijderen. De pluizendief is een speciaal apparaatje uitgevonden om pluisjes van je kleding te verwijderen. Je kan het vergelijken met een scheerapparaatje dat alle pluisjes afscheert. De pluizendief wordt ook wel ontpiller of pluizentondeuse genoemd. Blijven grote pillen achter? Dan kan je die altijd nog afknippen met een nagelschaartje.

Beeld: Pinterest