Lifestyle

Science says: op déze leeftijd zijn we het minst gelukkig

op-deze-leeftijd-minst-gelukkigst

Geluk wordt door velen gezien als het ultieme doel in het leven, en al zullen er altijd ups en downs zijn, is er volgens recent onderzoek wel een patroon te zien. Ons geluksniveau lijkt namelijk vergelijkbaar te zijn met een U-vormige curve, met een opvallend dieptepunt tussen de leeftijden van 35 en 50 jaar. Maar hoe kunnen we ons geluk zelf beïnvloeden, om zo een dieptepunt te vermijden?

Geluk in het leven

Soms heb je even je dag niet, en val je in een zwart gat. Toch zien we vaak nog nét het licht aan het einde van zo een donkere tunnel. Geluk, dat is wat mensen dan ook vaak zien als het belangrijkste in het leven. Want als je niet gelukkig bent, waarvoor ga je dan door die tunnel? Ook wetenschappers zijn erg geïnteresseerd in het geluk en welzijn van onze samenleving, en zoeken dan ook vaak naar redenen voor ongelukkigheid. Wat blijkt uit recent onderzoek? Tussen de 35 en 50 jaar zijn wij het minst gelukkig!

Op déze leeftijd zijn we het minst gelukkig

Het leven is een echte achtbaanrit met zijn pieken, zijn dalen… en zijn loopings. Hierdoor is het altijd moeilijk om voorspellingen te doen over je leven en jouw eigen geluk. Toch zijn er wel al een aantal verwachte wendingen, blijkt uit een onderzoek van David G. Blanchflower (Is Happiness U-shaped Everywhere? Age and Subjective Well-being in 132 Countries). Zoals de titel van zijn onderzoek verklapt, vergelijkt hij geluk in het leven met een U-vormige curve. Maar wat betekent dit precies?

De eerste dertig jaar kun je volgens dit onderzoek verwachten dolgelukkig te zijn met alles! Tuurlijk, iedereen heeft zijn slechte dagen, maar over het algemeen zijn deze dertig jaar gevuld met nieuwe, spannende ervaringen en schitterende mijlpalen… Denk hierbij aan het slagen voor je eindexamens, het halen van je rijbewijs en je eerste eigen woning. Maar na dat je de 30 passeert, vermindert dit aanzienlijk. Je hebt dan de meerderheid van de ervaringen en mijlpalen al beleefd en bereikt…

Het klopt dat er op een gegeven moment nog weinig nieuwe dingen voor jou zijn om te beleven, en vaak zit je dan met lange periodes zonder ook maar enige hoogtepunten of mijlpalen. Dit is het moment dat we langzamerhand naar dat dieptepunt toe zakken, die je dan vervolgens zult bereiken op de mooie leeftijd van 47,2. Gelukkig voor jouw geluk, kun je natuurlijk wel een eigen rol spelen in dit proces. Het zit hem namelijk allemaal in de mindset!

De grote oplossing?

Om je uit dit dieptepunt te trekken, of het dieptepunt in het geheel te vermijden, moet je je mindset aanpassen. In plaats van die materialistische kijk op het leven te hebben, en constant te denken aan geld en rijkdom, moet je jouw eigen geluk zien als iets wat afhangt van jouw mindset. Het is niet afhankelijk van hoeveel geld er nu in je portemonnee zit, je kunt het zelf beïnvloeden met jouw eigen kijken op het leven

Als je je mindset positief instelt, kun je namelijk zwevend door het leven gaan. Een echte winner mentality heb je nodig, waarin je oprecht zin hebt in het leven en er alles uithaalt wat er uit te halen valt. Onthoud daarom altijd, jouw geluk hangt af van hoe je zelf naar het leven kijkt en hoe je ermee omgaat. Dus blijf dromen en laat de stress van je afglijden – zo zul je ongetwijfeld gelukkig blijven!

Wil jij ook zo gelukkig door het leven gaan, alleen heb je veel last van stress? Volgens een ander onderzoek heb jij dan een knuffel nodig!

Beeld: Euphoria