Health

Ben je een stresskip? Volgens onderzoek heb jij een knuffel nodig!

knuffeln is goed voor je

Ben jij een echte knuffelkont? Dan hebben we goed nieuws voor je. Uit onderzoek is gebleken dat knuffelen hartstikke goed is voor je gezondheid! Kruip dus maar lekker tegen je partner, harige vriend of favoriete knuffel aan, en laat die knuffels maar komen. Hier zijn 6 redenen waarom knuffelen goed voor je is, en heb jij dus nooit meer een excuusje nodig.

Zes redenen waarom knuffelen goed voor je is

Of je nu een knuffelbeer bent die het liefst de hele dag door met verschillende mensen knuffelt, of iemand die liever wat meer ruimte houdt, knuffelen is hartstikke gezond! Hier zijn zes redenen waarom.

1. Knuffelen verbetert je humeur en vermindert stress

Wanneer je lekker gaat knuffelen, wordt de afgifte van oxytocine en serotonine gestimuleerd. Dit zijn de hormonen die een grote invloed hebben op je humeur en gevoel van geluk, waardoor je je meteen een stuk vrolijker wordt. Daarnaast helpt knuffelen met iemand bij het verminderen van cortisol, het stresshormoon, waardoor je je rustiger en meer ontspannen voelt. Dus als je last hebt van stress, is een goede knuffelsessie precies wat je nodig hebt om die stress te laten verdwijnen als sneeuw voor de zon!

2. Knuffelen helpt bij het versterken van relaties

Als je een band aan het opbouwen bent met iemand, kan knuffelen het gevoel van verbondenheid en intimiteit versterken. Het fysieke contact creëert een diep gevoel van veiligheid en geborgenheid, waardoor de band tussen mensen wordt verdiept en het vertrouwen wordt versterkt.

3. Knuffelen is goed voor je hart

Regelmatig knuffelen kan daadwerkelijk helpen om de bloeddruk te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verminderen. Het is bewezen dat de ontspannende effecten van knuffelen de bloeddruk verlagen, waardoor het hart minder belast wordt en de algehele gezondheid van het hart wordt bevorderd. Kortom: a hug a day keeps the doctor away!

4. Knuffelen vermindert pijn

Het eerder benoemde hormoon oxytocine speelt ook een belangrijke rol bij het verminderen van pijn. Het bevordert een betere balans met comfort, waardoor pijn kan worden verlicht. Het knuffelen activeert het beloningssysteem in onze hersenen, wat leidt tot een gevoel van verzachting van pijnlijke sensaties. Dus als je je niet helemaal lekker voelt, kan een warme knuffel een effectieve manier zijn om wat verlichting te vinden en je wat beter te laten voelen, zowel lichamelijk als emotioneel.

5. Knuffelen verbetert de slaapkwaliteit

Kruip maar lekker tegen je partner, huisdier of favoriete knuffel aan tijdens het slapen, want knuffelen kan helpen om de productie van melatonine te stimuleren, het hormoon dat de slaap reguleert. Hoe meer melatonine er wordt geproduceerd, hoe rustiger en dieper je slaapt. Dus als je moeite hebt om in slaap te vallen of een goede nachtrust te krijgen, is nog even kort knuffelen voor het slapengaan een geweldige manier om je lichaam te helpen ontspannen en je geest tot rust te brengen.

6. Knuffelen versterkt je immuunsysteem

Geloof het of niet, knuffelen kan daadwerkelijk bijdragen aan een sterker immuunsysteem, waardoor je beter bestand bent tegen ziekten. Het verlagen van je stressniveau door te knuffelen helpt je lichaam om beter te functioneren en versterkt je immuunrespons. Dus naast het verlichten van pijn en het verminderen van stress, is knuffelen ook zeer effectief voor je algehele gezondheid! Dus, mocht je een keer je dagelijkse dosis vitamines missen, kun je altijd nog een knuffel vragen aan je liefje.

Ga je voor het slapen gaan altijd even knuffelen met je lover? Goed bezig, want lepeltje-lepeltje slapen is namelijk hartstikke gezond voor je relatie!

Beeld: closer