News

Ka-ching! Zoveel verdient het Nederlands Elftal tijdens het EK 2024

beloning-nederlands-elftal

De voetballers van het Nederlands elftal zijn druk bezig met het winnen van wedstrijden voor de eer van ons landje, toch? Natuurlijk, de sportieve eer is een grote motivatie voor de spelers, maar daarnaast zorgt de financiële beloning voor een extra stimulans om wedstrijden te winnen.. Benieuwd naar hoeveel het Nederlands elftal verdient tijdens het EK 2024? We zetten het hier voor je op een rijtje!

Vechten voor onze eer of het geld?

Het EK 2024 is nu in volle gang, en wij zitten elke wedstrijd van het Nederlands Elftal weer vol spanning voor de televisie. Gaan ze weer winnen, of niet? Voor ons maakt het alleen iets uit voor ons nationalistische trots – maar de spelers, die spelen natuurlijk ook deels voor het geld!

Naast de sportieve eer is er namelijk een flinke financiële beloning die ze mee naar huis kunnen nemen, mits ze ver komen. De verdeling van het prijsgeld stelt het UEFA Executive Committee elke keer vast, met dit maal het totale bedrag dat verdeeld wordt vastgesteld op €331 miljoen.

De verdeling van het prijzengeld

De €331 miljoen wordt dus verdeeld over de verschillende elftallen, afhankelijk van hun prestaties. Ten eerste krijgt elk team een deelnamevergoeding van €9,25 miljoen – het enige wat ze hiervoor hoeven doen, is deelnemen! Daarna kunnen ze een wedstrijdbonus van €1 miljoen verwachten bij een overwinning, en de helft bij een gelijkspel. Dat stapelt dan al vrij snel op…

Daarna komen de kwalificatiebonussen. Als ze kwalificeren voor de achtste finales, krijgen ze €1,5 miljoen. Bij kwalificatie voor de kwartfinales, €2,5 miljoen, en bij kwalificatie voor de halve finales, €4 miljoen! Eindig je op plek nummer twee? Dan krijg je een extra betaling van €5 miljoen. Heb je het voor elkaar gekregen om de Europese kampioen te worden? Dan krijg je een extra betaling van €8 miljoen!

Hebben al deze cijfertjes je in de war gemaakt? Ons in ieder geval wel! Wat belangrijk is om te weten, is dat de maximale opbrengst voor het winnende land dus €28,25 miljoen is. Hiervoor moet de kampioen alle drie de groepswedstrijden winnen. Appeltje-eitje, toch?

Hoe staat het Nederlands Elftal er voor?

De grote vraag blijft dan staan – want wat gaat het Nederlands Elftal nu precies verdienen? Op het moment heeft Nederland één van de drie groepswedstrijden gewonnen. Tegen Frankrijk speelden ze daarna gelijk, en tegen Oostenrijk verloren ze. Dat brengt ze tot dat punt op een beloning van €10,75 miljoen!

Nu ze de achtste finale ook door zijn, kun je daar dus nog een extra €4 miljoen bij op tellen. Dat brengt ze op het moment op een bedrag van €14,75 miljoen. Dat is pas lekker thuiskomen! Naast de immense eer van het spelen voor Nederland, nemen ze dus zonder twijfel ook een lekker zakcentje mee naar huis.

View post on Instagram
 

UEFA Executive Committee

Naast deze verdeling van het prijzengeld neemt de UEFA Executive Committee ook een aantal andere belangrijke besluiten. Zo hebben ze een nieuwe competitieopzet goedgekeurd voor de UEFA Women’s Champions League, die vanaf het eerstvolgende seizoen in werking zal treden. Ook de speeldata en locaties voor het UEFA Women’s EURO 2025 in Zwitserland hebben ze onlangs bekendgemaakt. Maar voor Nederland blijft voor nu de focus gericht op het EK 2024, waar kampioen worden misschien nog niet zeker is, maar een hoge financiële beloning wel!

Heb jij tijdens het voetbal kijken gemerkt dat je het toch een hele leuke sport vindt? Dan hebben we hier vijf extra redenen waarom je als vrouw moet gaan voetballen!

Beeld: Instagram @nathanake