Lifestyle

Plons! 6 redenen om dit jaar een nieuwjaarsduik te doen

voordelen-nieuwjaarsduik

Twijfel jij elk jaar weer om het te doen, maar stribbel je het laatste moment terug? Dan is dit lijstje voor jou! Dit zijn zes redenen om een nieuwjaarsduik te doen dit jaar!

1. Verhoogt je libido

Dit zou je misschien niet denken wanneer je daar staat te rillen in de kou, maar het is echt zo! Tijdens zo een koude nieuwjaarsduik wordt er meer oestrogeen en testosteron aangemaakt in je lichaam. Deze hormonen zijn van belang voor je vruchtbaarheid en geven je libido een flinke boost! Hoe leuk is het dan om deze duik samen met je lover te doen? Romantic!

2. Vermindert stress

Een frisse duik in de ijskoude zee klinkt misschien niet als iets wat voor minder stress zou zorgen, maar het is toch echt zo! Tussen het koude water en stressvermindering zit volgens onderzoekers juist een mooi verband. Wanneer je zwemt in koud water leert je lichaam omgaan met stress. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller je lichaam weer tot rust zal komen in een stressvolle situatie. De eerste keer is dus even doorzetten, maar op de lange termijn heb je er in andere situaties dus profijt van!

3. Calorieën verbranden

Doordat je tijdens een nieuwjaarsduik zo erg afkoelt, moet je lichaam hard aan de slag om je lichaamstemperatuur op de juiste warmte te houden. Je hart gaat sneller pompen en een verhoogde hartslag zorgt dat de calorieverbranding flink omhoog gaat. Eet nog maar wat extra oliebollen dan op Oudjaar, je zwemt ze er de volgende dag toch vanaf! 😉

4. Sterker immuunsysteem

Witte bloedcellen zijn belangrijk om te vechten tegen indringers van buitenaf, denk aan een griepvirus of verkoudheid. Dit zijn nou precies de cellen die jouw lichaam gaat aanmaken tijdens een duik in de hele koude januari zee. Super goed voor je immuunsysteem dus, jij bent de aankomende weken hartstikke fit.

5. Geluksgevoel

Wanneer we veel vragen van ons lichaam, bijvoorbeeld bij een grote fysieke inspanning, dan wordt er enorm veel endorfine aangemaakt. Dit stofje zorgt voor een heel gelukkig gevoel. We noemen dit ook wel een ‘endorfine high’. Vandaar dat je je vaak goed voelt na een zware work-out of waarom mensen gevaarlijke situaties voor de fun opzoeken. Wie wil er nu niet met een super goed gevoel het jaar beginnen?!

6. Goed voor je bloedsomloop

Ook dit is een van de redenen waarom het een goed idee is om in 2024 mee te doen met de nieuwjaarsduik. Tijdens het badderen in het ijzige water spoel je als het ware je aders, slagaders en haarvaten door. Het bloed komt naar het oppervlakte van je huid en ‘duwt’ de koud van zich af. Hoe vaker je in een ijsbad duikt, hoe beter je lichaam zich leert aan te passen in wisselende temperaturen.

Beeld: instagram @josefinlavold