Health

Waarom je vaker naar het toilet moet als je ongesteld bent

ongesteldheid-poepen

Je kan veel delen met vriendinnen, maar het onderwerp 'menstruatie' komt waarschijnlijk niet zo vaak voorbij als jullie aan de keukentafel zitten. Al helemaal niet als het ook nog over een number two gaat. Toch willen we deze onderwerpen behandelen, want je hebt vast weleens gemerkt dat je nét iets vaker op het toilet zit als je ongesteld bent. En daar is een heel logische verklaring voor! 

Heb je je ooit afgevraagd waarom je tijdens je menstruatie vaker naar het toilet moet voor een grote boodschap? Nou, het blijkt dat er een wetenschappelijke verklaring is voor dit fenomeen.

Poepen tijdens menstruatie

Heftige buikkrampen, flinke rugpijn en intense cravings… Ongesteld zijn is niet altijd een pretje. En ja, die winderigheid en regelmatige bezoekjes aan het toilet heb je ook allemaal te danken aan jouw menstruatie. Dat zit dus niet tussen je oren! Veel vrouwen merken dat ze veel vaker moeten poepen wanneer ze ongesteld zijn. We hebben het er alleen nooit over! Daarom leggen we je in dit artikel uit waarom we vaker een number two moeten doen wanneer we ongesteld zijn. 

Prostaglandines

Het heeft allemaal te maken met prostaglandines en progesteron. Prostaglandines helpen de baarmoeder bij de aanspanning die nodig is om het slijmvlies tijdens de menstruatie af te stoten. Je baarmoeder trekt samen om het slijmvlies af te stoten, waarna de rode brij in je onderbroek belandt. Soms hebben deze hormoonachtige chemicaliën ook effect op je spijsverteringsorganen waardoor die geprikkeld worden om samen te trekken. Hierdoor kun je last van winderigheid krijgen én moet je vaker naar de wc. Maar wees gerust, dit is volkomen normaal en hoort erbij.

Progesteron

Progesteron heeft je lichaam nodig om een zwangerschap te voldragen. Dit ‘zwangerschapshormoon’ heeft een opvallende bijwerking: obstipatie. Tijdens je menstruatie daalt het progesterongehalte drastisch met als gevolg dat je vaker naar de wc moet. Dus, als je merkt dat je tijdens die tijd van de maand vaker naar het toilet moet rennen, weet dan dat dit gewoon onderdeel is van het hele pakket. Het is misschien niet het meest glamoureuze onderwerp om over te praten, maar het gebeurt bij bijna iedere vrouw. Zorg dus voor de volgende menstruatie dat je niet alleen genoeg tampons en maandverband in huis hebt, maar ook genoeg wc-papier!