Health

5 dingen die ervoor zorgen dat de pil minder betrouwbaar is

de pil

De pil is nog steeds het meest gekozen anticonceptiemiddel om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. De pil is voor 99 procent betrouwbaar en werkt niet altijd even goed. Dit zijn namelijk vijf dingen die ervoor kunnen zorgen dat de pil minder goed werkt.

1. Antibiotica

Dit heb je misschien wel eens eerder gehoord, maar zodra je antibiotica slikt zal de pil minder goed werken. Dit komt omdat de hormonen in je lichaam worden aangetast en dit kan de werking van de pil verstoren. Het is dus belangrijk om goed de bijsluiter te lezen of aan je apotheker te vragen of de antibiotica die jij slikt, werkt in combinatie met de pil.

2. Onregelmatigheid

We zijn ons ervan bewust, maar het komt nog wel eens voor dat we de pil een keer vergeten of op een ander moment innemen. Maar als je wil dat de pil goed werkt, dan moet je deze regelmatig innemen. Kies een goed tijdstip uit of zet je wekker als je zeker wil weten dat je hem niet vergeet.

3. Detox thee

Een lekker kopje detox thee, is ineens niet meer zo lekker als je er na een aantal weken achter komt dat je zwanger bent. Je wil dit natuurlijk het liefst voorkomen en daarom kan je de detox thee beter laten staan. De thee zorgt namelijk voor het doorspoelen van de spijsverteringsorganen waardoor het risico bestaat dat de pil niet goed wordt opgenomen door het lichaam. Kies daarom de eerstvolgende keer voor een lekkere muntthee.

4. Dieetpillen

Als je aan het afvallen bent met behulp van dieetpillen, moet je er wel rekening mee houden dat de pil minder betrouwbaar zal zijn. Dieetpillen hebben namelijk een laxerende werking, waardoor de pil vaak niet goed kan worden opgenomen in je lichaam. Stop daarom met de dieetpillen of kies voor extra bescherming.

Lees ook: 
10 jaar aan de anticonceptiepil? Dit zijn de effecten op je lichaam

5. Ziek zijn

Als je ziek bent en je moet overgeven binnen drie uur nadat je de pil hebt genomen, dan is de kans groot dat de pil nooit je lichaam heeft gehaald. Het heeft namelijk niet genoeg tijd gekregen om je anticonceptie volledig op te nemen. Ook als je de diarree hebt, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat deze anticonceptie minder betrouwbaar zal zijn. Hou dit dus goed in de gaten.

Beeld: pinterest

Must reads 👀