Health

Dit gebeurt er met je lichaam als je de pil doorslikt

pil-doorslikken

We slikken allemaal wel eens de pil door, omdat je menstruatie gewoon net niet uit komt, maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je de pil doorslikt? Wij leggen het aan je uit! 

Pil doorslikken

Gynaecoloog Manon Kerkhof vertelt wat er gebeurt met je lichaam als je de pil doorslikt en waarom je soms dan tóch een doorbraakbloeding krijgt.

Eigen cyclus

“De pil is een combinatie van hormonen en oestrogeen en progestageen. Door de pil te slikken leg je je eigen cyclus stil waardoor je geen eisprong krijgt en dus niet zwanger kan worden’, vertelt Manon in een interview met LINDA.meiden. “Oestrogeen zorgt ervoor dat je een voorspelbare menstruatie krijgt en progestageen beschermt je tegen een zwangerschap. De pil neemt dus je cyclus over.”

Wat gebeurt er met je lichaam

“In principe gebeurt er niet veel. Je kunt de pil doorslikken, want de menstruatie die je hebt is al nep. Veel vrouwen voelen zich hierdoor vrijer, want ze kunnen zelf de cyclus regelen”, aldus Manon. “Veel vrouwen hebben in de stopweek stemmingswisselingen of migraine. Als je de pil doorslikt heb je daar heen last van.”

Lees ook:
Wait what?! De pil verandert je smaak op dating-gebied

Doorbraakbloedingen

Volgens Manon maakt het niet uit hoe lang je de pil doorslikt. “Uit Brits onderzoek blijkt dat het veilig is om de pil door te slikken, maar kan er op een gegeven moment wel een doorbraakbloeding optreden. Bij de meeste vrouwen gebeurt die na twee of drie pilstrips.” Het is dan handig om even te stoppen met de pil, zo ongeveer vier tot zeven dagen, want je baarmoeder houdt het baarmoederslijmvlies dan niet meer goed vast en hierdoor ga je bloeden. “Sommige vrouwen krijgen nooit een doorbraakbloeding. Deze vrouwen hebben geluk en kunnen de pil zolang doorslikken als ze willen”, aldus Manon.

Beeld: pinterest