Deze psychologische oorzaak verklaart waarom je moe wordt van bepaalde mensen

Soms voel je je na een gesprek compleet uitgeput, zonder te weten waarom. Grote kans dat je te maken hebt met emotionele besmetting – een psychologisch fenomeen dat meer invloed heeft dan je denkt. Tijd om dit mechanisme beter te begrijpen!
Waarom sommige mensen je compleet uitputten (en hoe dat komt)
Ken je dat gevoel dat je na een gesprek met iemand ineens helemaal leeg bent? Alsof je een halve marathon hebt gelopen terwijl je alleen maar op een terras zat te praten? Sommige mensen slurpen je energie op zonder dat ze het doorhebben – en jij dus ook niet. Maar daar zit wel degelijk een verklaring achter. Het heeft te maken met iets wat wetenschappers emotionele besmetting noemen.
Wat is emotionele besmetting eigenlijk?
Emotionele besmetting klinkt als een virus, en dat is het mentaal gezien ook. Het betekent dat je onbewust de emoties van iemand anders overneemt – niet omdat je die persoon zielig vindt of begrijpt, maar gewoon omdat jouw brein automatisch meedoet. Ben je in de buurt van iemand die boos, gestrest of constant negatief is? Dan ga jij je op een gegeven moment ook zo voelen. Niet omdat jij dat wil, maar omdat jouw hersenen als een soort emotionele spons werken.
Volgens psycholoog Elaine Hatfield (die hier al jarenlang onderzoek naar doet) gebeurt dit via hele subtiele signalen. Je gaat bijvoorbeeld ongemerkt iemands gezichtsuitdrukking nadoen, je stem gaat net iets lager of je houding verandert. En voor je het weet ben je niet alleen aan het luisteren, maar ook mentaal aan het meehuilen – of zuchten – met de ander.
Waarom ben je zó moe na zo’n gesprek?
Je lijf moet behoorlijk wat verwerken als je naast iemand zit die emotioneel zwaar is. Niet alleen voel je je eigen emoties, maar je brein probeert óók die van de ander te begrijpen, verwerken en vaak zelfs te verzachten. Dat kost bakken energie. Vooral als je een gevoelig of empathisch persoon bent. Het is alsof je emotionele WiFi continu verbinding probeert te maken met iemand die al z’n bestanden op je probeert te dumpen.
Dus als je je na een ontmoeting uitgewrongen voelt? Grote kans dat je met een ‘energieslurper’ te maken had. Iemand die zó in z’n eigen bubbel zit dat jij onbewust wordt meegezogen.
Wat kun je eraan doen?
Gelukkig hoef je jezelf niet emotioneel te blijven uitputten voor anderen. Bewustwording is stap 1. Als je merkt dat je vaak moe wordt van iemand, probeer dan afstand te nemen of neem pauzes tijdens gesprekken. Adem diep in, doe even je ogen dicht, zet mentale grenzen. Het klinkt zweverig, maar het helpt écht.
Ook belangrijk: omring jezelf met mensen die je energie geven. Die vrolijk zijn, met wie je kunt lachen, of die gewoon rustig en stabiel zijn. Je hoeft niet iedereen te vermijden die een mindere dag heeft, maar je hoeft ook niet ieders emotionele vuilnisbak te zijn.
Sommige mensen geven je vleugels, anderen zuigen je leeg. Door emotionele besmetting te herkennen, kun je daar beter op inspelen – en jezelf beschermen tegen onnodige uitputting. LEES OOK: Waarom mensen die veel nadenken vaak minder snel gelukkig zijn
Bron: The Body Optimist