Health

Dit is waarom je vaak migraine hebt tijdens je menstruatie

migraine-menstruatie

Voor velen is menstrueren geen pretje, klachten als buikpijn, hoofdpijn of zelfs heftige migraine komen dan ook vaak voor. Maar waarom krijgen we eigenlijk migraine tijdens onze menstruatie? En hoe komen we er weer vanaf?

Migraine tijdens je menstruatie

Volgens een onderzoek van Cleveland Clinic, zijn 70% van de mensen met migraine vrouwen. En van deze vrouwen ervaart zo’n 60% tot 70% deze migraine rond of tijdens hun menstruatie. Een grote oorzaak hiervan is hormonen. “De meest voorkomende oorzaak voor hoofdpijn, specifiek migraine, is de natuurlijke afname van oestrogeen zodra je begint te menstrueren”, vertelt gynaecologe Holly Miller. “Dit komt het meest voor in de eerste twee dagen voordat je menstrueert en de eerste drie dagen tijdens je menstruatie.”

Voorkomen dat je migraine krijgt

Niemand zit te wachten op migraine. En gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om dit tegen te gaan! Iets wat heel belangrijk is, is iedere dag gezond en op dezelfde tijdstippen eten. Ook kan iedere dag genoeg beweging krijgen al een groot verschil maken. Daarbij is genoeg slaap krijgen iedere nacht ook onwijs belangrijk. Deze stappen werken niet alleen tegen migraine, maar tegen alle bijkomende klachten van een menstruatie.

Lees ook
10 bizarre feitjes over ongesteldheid waar je broek van afzakt

Wat als ‘voorkomen’ niet werkt?

Helaas werken deze tips niet altijd. “Verandering kan migraineaanvallen uitlokken”, vertelt kinderneuroloog Amy Gelfand. “Het is heel moeilijk om in de perfecte balans te leven. Soms maak ik me zorgen dat er een stigma komt dat mensen migraine krijgen doordat ze zelf iets fout doen. In werkelijkheid is migraine iets genetisch en kunnen aanvallen soms gewoon voorkomen.” Zodra het voorkomen van een aanval niet werkt, kun je dus het beste gewoon rust nemen. Neem pijnstillers als je hier behoefte aan hebt en neem je tijd om te herstellen. Ook zijn er tegenwoordig pillen beschikbaar die migraine behandelen. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

Beeld: pinterest