Lifestyle

Lifehack: zo krijg je 44 dagen vrij met 22 vakantiedagen in 2024

vakantiedagen-lifehack

Wie wil er nu eigenlijk niet meer vrije dagen hebben van werk? Helaas kunnen we niet onbeperkt vrij nemen en hebben de meeste van ons een vast aantal vrije dagen die we in kunnen zetten. Wij hebben een superslim trucje gevonden: ontdek hoe je 44 dagen vrij kunt nemen met slechts 22 vakantiedagen! Too good to be true? Echt niet! Lees snel verder hoe deze lifehack werkt.

Meer vakantiedagen

Ben je benieuwd hoe deze slimme truc werkt en jij langer kan genieten van jouw vakantie? Het is eigenlijk heel simpel! Door goed gebruik te maken van feestdagen en weekenden, zorg je ervoor dat je een langere periode achter elkaar vrije dagen hebt. Het is dus slim om vrij te nemen op de dag na een feestdag.

We leggen het even voor je uit: als er een feestdag op woensdag valt, neem dan de donderdag en vrijdag op als vakantiedag. Zo heb je ineens vijf opeenvolgende vrije dagen, door maar twee vakantiedagen op te nemen! Dit handige trucje kan je toepassen bij meerdere feestdagen in 2024.

Extra tips

Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet om deze truc goed te benutten dit jaar:

  • Schrijf alle feestdagen op in je agenda. Ben jij ook zo iemand die altijd vergeet in haar agenda te kijken? Gebruik dan Google Calendar bijvoorbeeld, zo heb je geen excuus meer om geen overzicht te hebben van jouw dagen.
  • Bespreek jouw vakantiedagen op tijd met je baas. Hoe eerder je vraagt om een vrije dag rondom de feestdagen, hoe meer kans je hebt dat je deze dagen mag opnemen.
  • Zorg ervoor dat jouw vakantieplannen gemaakt kunnen worden rondom de tijd van de feestdagen. Hierdoor heb je een langere periode van vakantie, en kan jij dus langer in het zonnetje liggen op het strand (of helemaal ingepakt skiën, het is maar net waar jij van houdt natuurlijk).
  • Maak een lijstje met alles wat je het aankomende jaar graag wil doen. Door op papier te zetten wat jij wil gaan ondernemen, zal een vrije dag nooit als ‘verspilling’ voelen!
  • Dat neemt natuurlijk niet weg dat een vrije dag zonder plannen niet ook heel fijn kan zijn op zijn tijd. Geniet even van helemaal niks, en spendeer de hele dag op de bank bijvoorbeeld.

Goed! Nu we deze tips hebben gehad, is het tijd om aan je te vertellen welke dagen in 2024 jij strategisch kan gebruiken voor meer vakantiedagen.

Wanneer vakantiedagen opnemen?

April 2024

De eerste strategische mogelijkheid voor een vakantieperiode is in april. Vraag na tweede paasdag (maandag 1 april) of je vier vrije dagen mag opnemen (dinsdag t/m vrijdag), dan heb je in totaal negen opeenvolgende werkdagen vrij. Hoe heerlijk is dat?

Mei 2024

Deze moet je misschien twee keer lezen, want als je in totaal 23 vakantiedagen wil hebben en er maar dertien wil inleveren hebben wij de manier gevonden hoe je dat in mei voor elkaar kan krijgen. Bevrijdingsdag (5 mei) valt volgend jaar op een zondag en Hemelvaart (9 mei) op de donderdag daarop.  Neem de vier dagen na bevrijdingsdag vrij (heb je misschien ook wel nodig na al die festivals) en de dag na Hemelvaart (10 mei). Wil je er nog een volle week bij, dan kan je de week erna ook vrij nemen (13 t/m 17 mei). Maare, waarom daar stoppen? Want neem je ook de dagen na Tweede Pinksterdag (maandag 20 mei) op, dan heb je in totaal dertien vrije dagen in gezet, en wel drie weken vakantie!

December 2024

We hebben mazzel volgend jaar! Want zowel eerste als tweede kerstdag en Nieuwjaar vallen op een doordeweekse dag. Dit betekent dat je extra vrije dagen krijgt deze periode. Als je vijf vakantiedagen opneemt (23, 24, 27, 30, en 31 december) dan heb je anderhalve week vrij. Whoop whoop! 

Check natuurlijk wel even met je baas of het is toegestaan om deze dagen op te nemen als vakantiedagen. Maar met dit strategische trucje weet jij in ieder geval wanneer je het beste jouw volgende vakantie kan aanvragen op het werk. Have fun! 

Beeld: emily in paris