Love

Science says: dit is de reden dat we meer daten in de zomer

meer-daten-zomer

Wanneer de zomer aanbreekt, stijgen niet alleen de temperaturen buiten, maar ook in de slaapkamer. Volgens experts hebben we in de zomer meer te maken met 'lentekriebels' dan in het voorjaar.

Zonlicht en serotonine

Merk jij wanneer de zon begint te schijnen, je meer zin krijgt in you know what. Dit ligt dus niet alleen aan jou, hier is namelijk een hele logische verklaring voor. We weten dankzij psychotherapeut Ashwini Nadkarni dat we door zonlicht meer zin krijgen in de daad. “Zonlicht en serotonine zijn vaak met elkaar verbonden. Het is een belangrijk stofje die ervoor zorgt dat we opgewonden kunnen raken.” Maar dat is niet alles. Daarnaast hebben we ook meer behoefte aan sociaal contact en gaan we in de zomer dus ook meer daten.

Rondom deze tijd van het jaar gaan mensen op vakantie en hebben ze over het algemeen meer vrije tijd. Een dagje naar het strand of een festival bezoeken. Een en al gezelligheid en allemaal locaties waar je al snel lichamelijk contact maakt. Elkaar insmeren of samen dansen? Dat kan zorgen voor heel wat spanningen. “Mensen hebben minder aan, kleden zich bloter, ze laten meer van zichzelf zien”, bevestigd relatietherapeut Jolien Spoelstra tegen RTL Nieuws.

Vruchtbaarheid

Nu we weten dat we in de zomer simpelweg meer verleiding tegenkomen, speelt de mannelijke helft van de bevolking een hele grote rol in dit alles. Tijdens de warme zomermaanden zijn zij namelijk het meest vruchtbaar. Volgens een onderzoek van de University Hospital of Parma zijn de spermacellen actiever tijdens de maanden juli en augustus. De visjes doen wel dubbel zo hard hun best in vergelijking met januari. Niet zo gek dus dat mannen er op vakantie wat bedpartners bij optellen. Het is de natuur ;-).

Lees ook:
Girls trip! Je wordt gelukkiger als je met vriendinnen op vakantie gaat

Gelukshormoon

Voor veel mensen is de zomer de gelukkigste tijd van het jaar. “Het is warm en licht, we zijn meer buiten en ondernemen meer”, legt Spoelstra verder uit. Onze hersenen maken endorfine aan door het vele zonlicht, waardoor we gelukkiger worden. Dit gevoel wordt vervolgens alleen nog maar meer versterkt wanneer je lekker hebt gesport, of je in het zweet hebt gewerkt tijdens een spannende bedpartij. Deze mengelmoes aan hormonen zorgt ervoor dat we erop los gaan flirten, sjansen en dansen. Heb jij al wilde plannen voor deze hot girl summer?

Beeld: instagram @rianne.meijer