Lifestyle

Met déze handige tips kan je makkelijk veel geld besparen

geld-besparen

De inflatie schiet omhoog waardoor het leven steeds duurder wordt. Daarnaast is er weinig informatie over hoelang deze prijsverhogingen zullen aanhouden. Misschien toch maar beter om na te denken over het besparen van geld. Wat kun je in deze dure tijden doen om op een simpele manier geld te besparen? 

Grip op uitgaven

De eerste stap om te starten met besparen is om grip te krijgen op je uitgaven. Hoe kan je namelijk besparen als je niet eens weet waar je je geld aan uitgeeft en hoeveel je uitgeeft? Er zijn verschillende manier waarop jij grip kan krijgen op je uitgaven.

  • Money journal. Houd dagelijks bij waar je je geld aan uitgeeft. Zo weet jij aan het einde van de maand precies waar al je geld naartoe gaat. Als je weet waar het geld heen gaat kun je beter besparen. Je kan dit doen door letterlijk een boekje aan te schaffen, maar kan tegenwoordig ook in de app van je bank of in andere apps.
  • Pin een vast bedrag contant. Het klinkt misschien gek, omdat we tegenwoordig altijd maar internetbankieren. Betalen met contant geld is zó 2010. Toch kan deze methode je helpen om grip te krijgen op je uitgaven. Wanneer je elke week een vast bedrag pint weet je precies hoeveel je nog overhoudt. Daarnaast is het pakken van contant geld en het zien van het geld in je handen een extra drempel om die ene uitgave te doen.

Abonnementen

Bij het woord abonnementen denken we meestal aan een abonnement op Netflix of Videoland, of een abonnement van je telefoon. Hoeveel abonnementen heb je eigenlijk en is die wel zo voordelig?

  • Vergeten abonnementen. Ga voor jezelf eens na welke abonnementen je nu hebt. Maak je nog van elk abonnement gebruik of kan je er een aantal schrappen? Het is misschien niet nodig om abonnementen te hebben op bijna elke streamingsdienst voor die ene serie die je eigenlijk al af hebt. Heb je de afgelopen maand gebruik gemaakt van je abonnement? Zo nee, opzeggen die handel! Scheelt toch weer wat euro’s aan het einde van de maand.
  • Heb jij abonnementen waar je niks van af weet? Het kan zo zijn dat je voor een bepaalde dienst een proefperiode bent gestart. Vaak moet je je inschrijven voor die periode en zal een abonnement na afloop automatisch worden gestart. Ga eens na of je abonnementen hebt, omdat je de proefperiode vergeten was op te zeggen.
  • Vergelijken. Onze laatste tip is om te zoeken naar actuele aanbiedingen. Is bijvoorbeeld je huidige abonnement voor je telefoon wel de voordeligste? Vaak mag je na een jaar overstappen en heb je in de eerste maanden ook nog eens korting op je nieuwe abonnement. Dat is pas besparen.

Boodschappen of on the go

Onze eerste levensbehoeftes worden door de prijsverhogingen ook steeds duurder. Vaak als we onderweg zijn hebben we trek of dorst en halen we toch even snel een snack en een drankje. Deze gewoonte is ontzettend duur. Het is voordeliger om al je eten en drinken bij de supermarkt te halen, maar ook dit kan soms duur zijn. Wij geven je enkele tips met betrekking tot deze onderwerpen.

  • Voorbereidingen treffen. Voordat je naar school gaat of naar werk is het voordeliger om je maaltijden voor te bereiden. We snappen natuurlijk dat je daar ‘s ochtends geen tijd voor hebt, daarom geven wij als tip om dit ‘s avonds te doen. De avond voor school/werk leg en maak je alles klaar wat je voor die dag nodig zal hebben en zorg je voor genoeg drinken. Zo voorkom je dat je ergens onderweg wat te eten of te drinken haalt.
  • Mealpreppen. Jij wordt niet warm van een broodje met pindakaas tussen de middag en haalt liever een luxe broodje in de kantine. Nou, dit kan je natuurlijk ook zelf maken. Maak een weekplanning waarin je al je maaltijden vooruit plant. Zo weet je precies welke ingrediënten je in huis moet halen. Vervolgens kies je 1 dag in de week, bijvoorbeeld de zondag, om je maaltijden voor te bereiden. Zo kan je een paar dagen vooruit.
  • Aanbiedingen. Boodschappen kan je ook slim doen, door aanbiedingsfolders te lezen. Zo weet je precies op welke momenten je bijvoorbeeld blikjes te drinken in kan slaan voor een zo goedkoop mogelijke prijs.
  • Kies vaste dagen. Ga op vaste dagen naar de supermarkt om je eten en drinken te halen. Zo plan je vooruit wat je de komende dagen nodig zal hebben. Tuurlijk is je dagelijkse boodschappenuitje soms heerlijk, maar niet handig voor de portemonnee. Je wordt bij elk winkelbezoek verleidt om extra spullen te kopen die je niet nodig hebt.

Shoppen

We doen het maar al te graag, winkelen. Wij zullen de laatste zijn die tegen je zeggen dat je je shopverslaving op moet zeggen, maar simpele veranderingen doorvoeren in je gedrag kunnen soms veel opbrengen.

  • Kleding verkopen. Jij bent iemand die bij elke aankoop je kast opnieuw moet inrichten om het kwijt te kunnen. Het hebben van overzicht in je kledingkast is lastig als je zoveel items hebt. Als je nu in je kast kijkt, hoeveel kledingstukken vind je daar dan die je misschien nooit hebt gedragen of al langere tijd niet meer draagt? Dat dachten we al, hoogtijd om je kast uit te ruimen en de kleding je niet meer draagt te verkopen. Zo haal je toch weer wat geld op en die opbrengsten kun je opzij zetten.
  • Waarom wil je dit item en heb je het nodig? Stel jezelf bij elke aankoop de vraag waarom je het item wilt hebben en waarom je het nodig hebt. Bij elk kledingstuk kunnen we onszelf afvragen of we het nodig hebben, maar het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je echt nog geen goede winterjas hebt. Een belangrijke investering om voor te sparen. Heb je een item in je handen waarvan je er eigenlijk al 3 hebt in een andere kleur? Dan kan je die beter toch terughangen.

Benzine

Het is oh zo makkelijk om even op de scooter of met de auto naar school of naar werk te gaan. We snappen dat maar al te goed. Ook in de keuze voor je vervoer kan je geld besparen en gaan voor voordeligere opties.

  • Ga met het openbaar vervoer. Zeker als student is het natuurlijk het voordeligst om met het openbaar vervoer te reizen, aangezien dit gratis is. Hoe verplaats je je naar het station? Doe je dat per scooter, auto of fiets? We weten allemaal welke optie heb goedkoopste is en ook nog eens goed voor de gezondheid.
  • Pak de fiets. Probeer zoveel mogelijk te fietsen. Aan het begin van je school- of werkdag kan het je zelfs helpen om productiever aan de slag te gaan. Je hebt al wat beweging in je lijf gehad en bent meteen klaar wakker. Kom maar op met de dag!
  • Rij langzamer. Wanneer jij je geliefde scooter of auto echt niet kunt vervangen door iets anders, raden we je aan om langzamer te rijden. het scheelt meer in brandstof dan je denkt. Daarnaast kan je eraan denken om bijvoorbeeld de airco of verwarming voor die korte stukjes niet te gebruiken.

Lees ook:
Wait what?! Deze trucjes gebruiken supermarkten zodat jij meer geld uitgeeft

Mindset

Tenslotte is je mindset met betrekking tot besparen heel belangrijk. Misschien wel belangrijker dan je denkt. Wij leggen je uit waarom dit zo belangrijk is.

  • Waar zeg je nee tegen als je ergens anders ja op zegt? Stel jezelf bij elke aankoop de vraag waar je nee tegen zegt als je tegen deze aankoop ja zegt. Misschien heb je een spaardoel die je graag wilt bereiken. Verschillende aankopen kunnen dit doel in de weg staan. Een makkelijke tool om te gebruiken in je dagelijks leven.
  • Sparen voor een noodpotje. Vaak willen we sparen voor onverwachte gebeurtenissen, maar wie wil er nou sparen voor een crisis of problemen? We willen niet sparen voor noodgevallen, we willen sparen zodat we niet in stressvolle situaties komen. We sparen voor een stressvrij potje.
  • Focus op de toekomst en niet op kleine besparingen. Soms denken we goed bezig te zijn door op hele kleine uitgaven te besparen. Denk aan het niet meer halen van die koffie onderweg. In veel situaties komen we verder als we onze energie steken in focussen op hoe we ervoor gaan zorgen dat we die koffie wel kunnen betalen. Hoe zorg je voor een betere baan? Hoe krijg je loonsverhoging? Heb je tijd voor een side hustle? Verdien je genoeg met je bijbaantje? Allemaal belangrijke vraagstukken.
Beeld: Pinterest