Lifestyle

Hoera: in deze maand zijn de meeste mensen jarig

maand-meeste-jarig

Je beste vriendin is jarig deze week, maar je moet ook een cadeautje voor je opa scoren. Hoe kan het nu dat er de ene periode heel veel verjaardagen zijn en tijdens andere maanden ken je niemand voor wie jij de slingers moet ophangen. Dit zijn de meest en minst populaire geboortemaanden van ons land.

December romantiek effect

Elke dagen mogen er gemiddeld wel 41.000 mensen de kaarsjes uitblazen op hun verjaardagstaart. Natuurlijk geldt dit getal niet voor elke dag, want op sommige dagen is dit véél meer of juist minder. Maar hoe zit dit dan precies? Om uit te leggen wat de maand is waar de meeste mensen jarig zijn, moeten we terug naar het moment suprême. In de winter is het koud buiten en dan kruipen we graag knus tegen elkaar aan. De winterperiode is een romantische tijd. Buiten ligt er een prachtige laag sneeuw en binnen hoor je de open haard knetteren tijdens het kijken van je favoriete romcom. Er zijn tijdens deze koude maanden meer intieme momenten en dit resulteert in meer baby’s negen maanden later. De vele bezoekjes van de ooievaar hebben we te danken aan het zogenaamde ‘december romantiek effect’. Sounds cute, right?!

Meeste jarigen

Is het jou niet opgevallen dat de ene na de andere felicitatie voorbij komt op de gram? Je raadt het al, september is de maand waar de meeste mensen jarig zijn. Reken maar uit! Negen maanden geleden was het volop kerstseizoen en toen hebben een hoop stellen het érg gezellig gehad met elkaar 😉 In december zijn er natuurlijk ook allerlei feestjes en vieringen. Denk aan Sinterklaas of de vakantieperiode waarin we kerstmis en nieuwjaar vieren. Mensen blijven langer hangen en zo worden de drankjes soms ook meegenomen richting de slaapkamer.

Om precies te zijn is 30 september de dag waarop de meeste Nederlanders jarig zijn. Op deze dag hebben wel 44.100 mensen er een jaartje bij mogen tellen. Dit komt overeen met de laatste week van de kerstvakantie. Heb jij deze maand ook altijd extra veel verjaardagen op de kalender staan?

Minste jarigen

Waar er een maand is waar de meeste Dutchies jarig zijn, is er natuurlijk ook eentje waar we minder vaak de slingers ophangen. In december worden misschien wel de meeste kinderen verwekt, maar dus de minste geboren. De gemiddelde jarige per dag is hier ongeveer 38.800 mensen. Dit betekent dus dat het rond februari en maart een stuk rustiger is in de slaapkamer. Toch gek aangezien het op 14 februari de dag van de liefde is en de romantiek eraf zou moeten spatten. Helaas levert Valentijnsdag minder liefdesbaby’s op dan we gehoopt hadden.

Om nog even in de maand februari te blijven. Het zal je vast niet verbazen dat de 29e van deze maand de dag is waarop de minste mensen geboren zijn. Het is schrikkeldag! Best bijzonder als jij een van de 9.700 mensen in Nederland bent die maar eens in de vier jaar jouw verjaardag mag vieren. Daarnaast is uit de cijfers van het CBS gebleken dat er ook weinig geboortes plaats vinden op 1 januari. Dit heeft te maken met geplande keizersnedes bijvoorbeeld. Deze dag wordt niet zo snel gekozen om naar het ziekenhuis te gaan. Ook is er een enorme daling te zien in de geboorte van weekendkinderen. Tegenwoordig worden de meeste kids doordeweeks geboren. Dit heeft ook met geplande geboortes te maken. The more you know! Op welke dag ben jij jarig?

Beeld: pinterest