Lifestyle

Science says: leven van een single is zóveel duurder per maand

leven-single-duurder

Als uitwonende vrijgezel kan het soms lastig zijn om rond te komen. Huur, boodschappen of lekker uiteten, het valt allemaal op je eigen schouders. Metro heeft onderzoek gedaan naar de uitgavenverschillen tussen een vrijgezel en iemand in een relatie. Het bedrag is een stuk hoger dan wij hadden verwacht!

Meer singles in Nederland

Steeds meer vrouwen en mannen hebben er minder moeite mee om vrijgezel te zijn. Veel happy singles vinden het belangrijk om eerst van zichzelf te houden, alles te doen voordat ze gaan settelen of geven toe helemaal niet de behoefte te hebben aan een partner. Er zijn genoeg redenen om niet in een relatie te zitten en dat is te merken in de cijfers. Nederland telt met de dag meer en meer singles. In de grote steden zoals Amsterdam, Groningen en Maastricht woont wel één op de drie mensen alleen. In ons kikkerland tellen we nu meer dan drie miljoen (!) eenpersoonshuishoudens. Dat is acht keer zoveel als zestig jaar geleden!

Een hele boel mensen vinden het prima om solo door het leven te gaan, maar dat betekent wel dat hun maandelijkse kosten oplopen. Het leven van een single is namelijk een heel stuk duurder dan die van een stel.

Financiële discriminatie

“De norm is tegenwoordig het eigen geluk. Dat staat voorop”, legt hoogleraar sociale demografie Jan Latten uit. De sociale norm in Nederland is aan het veranderen, maar helaas veranderen de wetten en regels in ons land niet. De maatschappij is namelijk nog steeds gericht op stelletjes en gezinnen met kinderen.

“De overheid gaat ervan uit dat je trouwt en kinderen krijgt”, vertelt Michiel Suiker van de JOVD aan de NOS. Een beetje ouderwets, vind je niet? Hier moet verandering in komen. Het systeem is gemaakt om gezinnen te ondersteunen. Dus wanneer jij aangeeft getrouwd te zijn (wel of niet met kinderen) krijg jij belastingvoordelen. Deze voordelen zijn er dus niet voor iemand die liever single blijft. Dit noemen ze bij de jongerenafdeling van de SGP ‘financiële discriminatie’.

Lees ook:
Single ladies opgelet: de knapste mannen wonen in deze steden

Zóveel meer geld per maand kwijt

Het klinkt misschien ook wel een beetje logisch dat het single leven duurder is, maar het verschil is wel erg groot. Dat je de huur en je dagelijkse boodschappen in je eentje moet doppen, is vanzelfsprekend, maar dat de overheid niks te bieden heeft vonden wij wel een dingetje. De kosten verschillen natuurlijk enorm per persoon en per stad. Toch heeft Metro een onderzoek gestart en een grove schatting kunnen geven.

Van iets kleins als een abonnement bij je favoriete streamingdienst tot aan verzekeringen. Het kost je ruim €1100 euro per maand meer als je vrijgezel bent. Say whaat?! Toch maar op zoek naar the one of betaal jij liever meer voor een rustig leventje zonder liefdesverdriet?

Bron: metroBeeld: pinterest