Food

Welke koffiesoort is eigenlijk het gezondst?

gezondste-koffiesoort

Als echte koffieliefhebber tik je gemakkelijk vijf bakkies achterover op een dag, maar heel gezond is dit niet voor je. Gelukkig zijn er allemaal verschillende manieren om een lekker koffietje te zetten, dus wij hebben de gezondste optie voor je gevonden.

Koffie drinken

Koffie is lekker en is voor veel mensen een dagelijkse boost om de werkdag weer door te komen. Helaas is het drinken van te veel bakkies niet goed voor je en is het drinken van een glaasje water een stuk beter voor je lichaam en geest. Gelukkig zijn er allerlei verschillende soorten en manieren om een bakkie te zetten. We hebben het voor je uitgeplozen, dit is de gezondste koffiesoort om te drinken.

Om te beginnen leggen we je uit wat een kopje koffie zo ongezond maakt. Dit komt door het stofje cafestol. Dit kan een hoog LDL-cholesterol veroorzaken en daardoor kunnen je bloedvaten blijven pakken, wat de kans vergroot op een hartaanval of beroerte. Niet een hele fijne gedachte, als je meerdere keren per dag een pitstop maakt bij Starbucks.

French press

Doe jij elke ochtend de moeite om een vers kopje te zetten door een French press te gebruiken? Dit is natuurlijk hartstikke lekker en elke koffieliefhebber zou hier graag de tijd voor nemen, maar het is niet heel goed voor je. Hierbij giet je namelijk heet water door gemalen koffiebonen heen, dit laat je even intrekken en vervolgens druk je dit plat met het filter. Het water is voor een lange tijd in contact met de gemalen koffie, waardoor er veel cafestol vrijkomt.

Volgens een onderzoek van het Voedingscentrum is dit de minst gezonde manier om koffie te zetten. Ze raden aan om dit niet te vaak te drinken, dus houdt het maximaal bij één bakkie per dag (of zelfs minder!).

Espresso en koffiecups

Ook als je gebruik maakt van koffiecups in je apparaat, raadt het Voedingscentrum aan om niet te veel kopjes op een dag te drinken. Dit heeft te maken met de hoge waterdruk die de koffie uit de cups perst. De hoeveelheid cafestol is hier een tikkeltje aan de hoge kant, dus drink maar twee tot drie kopjes per dag.

Bij een espressootje geldt hetzelfde. Het kan dan nog wel verschillen wat voor soort apparaat je gebruikt en hoe lang het water met de gemalen koffie in contact staat. Daarnaast is er ook nog verschil tussen de filters. Het ene filter houdt een stuk meer cafestol tegen, dan de andere.

Lees ook:
Deze alternatieven voor koffie geven je net zo veel energie én zijn beter voor je

Gezondste koffiesoort

Nu je weet welke soorten je beter níét kunt drinken, ben je vast benieuwd naar de gezondste koffiesoort. Als jij ouderwets filterkoffie drinkt of je morning boost zet met koffiepads, dan krijg jij de minste hoeveelheid cafestol binnen. Filterpapier werkt heel goed om het stofje tegen te houden. Helaas, moet je niet alleen letter op het stofje cafestol, maar ook de hoeveelheid cafeïne je binnen krijgt. Ondanks dat jij filterkoffie drinkt, is het alsnog verstandig om niet meer dan vijf koppen per dag te drinken. Je wil niet van je stoel stuiteren ;-).

Beeld: pinterest

Must reads 👀