Lifestyle

Science says: blijkbaar is klagen over werk met collega’s heel gezond

klagen-werk

Wij, Nederlanders, hebben altijd wel iets om over te zeuren. Het weer, de gasprijzen, de overheid en natuurlijk ook over je werk. Soms brengt dit best een negatieve sfeer, maar over dat laatste onderwerp is het helemaal zo slecht nog niet om over te mekkeren. Klagen over werk met je collega's is namelijk juist heel gezond!

Klagen op werk

Veel mensen besteden het grootste deel van hun week door op werk. De kans is groot dat je in al deze uren meer tijd doorbrengt met je collega’s, dan je eigen familie. Niet alle collega’s zijn even leuk en je kan het beter vinden met de een, dan met de ander. Toch moeten jullie samen door één deur en zoek je gelijkenissen om over te kletsen bij het koffieapparaat. Vaak kom je er dan op uit om dingen te bespreken die je niet zo fijn vindt op de werkvloer. Samen klagen over een probleem waar jullie beide tegen aanlopen? Bonding noemen we dat! 😉

Zeuren is goed voor je

Ondanks dat wij Nederlanders misschien wel héél veel zaniken, is het toch echt niet zo slecht voor je als mensen zeggen. Na een drukke werkweek is juist het belangrijk om je gevoelens hierover uit te spreken en even stoom af blazen tegen je collega’s op de vrijmibo. Samen klagen met je favoriete collega over werk is goed voor je mentale gezondheid én zorgt ook nog eens voor een sterkere band.

Met het team even klagen, lachen en daarna weer doorwerken. Dit zorgt voor een hele fijne sfeer op de werkvloer. Waar de werkgever waarschijnlijk denkt dat je minder hard werkt door negativiteit, is dit dus een juist het tegenovergestelde. Door je gedachte te delen met andere, raakt je hoofd een stukje leger en heb je meer focus op je werk.

Verandering

Naast de verbetering van je mentale gezondheid en je werktempo, is het ook nog eens een goede tool om dingen voor elkaar te krijgen. Ben je aan het kletsen met je collega’s in de pauze en kom je erachter dat jullie beiden dingen anders willen zien? Dan is het de hoogste tijd om eens op je leidinggevende af te stappen en het op te lossen.

Als je al voor een langere tijd in een bedrijf werkt, zijn er altijd wel dingen waar je het niet mee eens bent. Denk aan vakantiedagen, salaris of je collega’s. Maar merk je dat jij niet de enige bent met deze mening? Trommel dan een paar collega’s op en ga samen klagen over werk tegen je werkgever of leidinggevende. Samen als een team sta je sterker dan alleen! Houd het wel netjes natuurlijk, want met een vervelende houding krijg je niets voor elkaar.

Beeld: pinterest