Celebs

Kim Kardashian krijgt 1,2 miljoen dollar boete voor Instagram-post

Nicoline
kim-kardashian-boete

Kim Kardashian heeft een boete opgelegd gekregen van 1,2 miljoen dollar. Waarom? Omdat ze een Instagram-post heeft geplaatst die niet werd goedgekeurd door het social media platform. Wij leggen je uit hoe dit precies zit. 

Advertentie op Instagram

We zijn het inmiddels wel gewend. Instagram staat bol van de influencers en sterren die ons van alles proberen aan te smeren, maar ze zijn het wel verplicht om dit te melden. Zo weten de volgers dat het gaat om een samenwerking of gesponsorde post. Ook Kim Kardashian is niet vies van het aansmeren van diensten en producten. Onlangs heeft ze echter iets aangeprezen dat onder striktere regels valt dan een nieuw kledingstuk. Ze maakte namelijk reclame voor EMAX Tokens, een cryptovaluta. Klinkt tot nu toe als iets wat gewoon mag. Wat ging er dan mis?

Amerikaanse toezichthouder

Kim Kardashian maakte reclame voor de cryptomunt, zonder hierbij te vermelden dat ze er $ 250.000 voor betaald kreeg. Dit ging er niet in bij de Amerikaanse toezichthouder voor de financiële markten SEC (Securities and Exchange Commission). Omdat Kim niet heeft vermeld dat ze betaald kreeg voor de social media reclame, heeft ze de wet overtreden. Als straf krijgt Kim daarom een boete van $ 1,26 miljoen. WOW! Dit is de boete inclusief rente en terugbetaling. Ze heeft ermee ingestemd om mee te werken aan het verdere onderzoek van de situatie en ook heeft ze laten weten dat ze de komende drie jaar geen reclame zal maken voor de cryptomunt.

De hoge boete lijkt wat overdreven, maar de SEC heeft verschillende argumenten die de boete onderbouwen. “De zaak is een reminder dat als beroemdheden of influencers investeringsmogelijkheden promoten, dat niet betekent dat die producten voor iedereen de juiste investering zijn”, verklaart SEC. “Ook moet het beroemdheden en anderen eraan herinneren dat het wettelijk verplicht is te melden dat en hoeveel ze ervoor betaald krijgen om reclame te maken.”

Lees ook:
Wil je zien! Instagram account deelt alleen maar knappe mannen met honden

Advocate

Naast de boete kan deze actie van Kim Kardashian haar meer dan alleen geld kosten. Volgens professor Andrew Stoltmann van Northwestern University kan dit gevolgen hebben voor de carrière van de aspirant-advocate. Hij vermeldt: “Er is een geschiktheidsevaluatie die iedereen die advocaat wil worden moet doorlopen en ze zoeken naar zaken als arrestaties en aanklachten. En dit is een behoorlijk belangrijke kwestie voor haar. Dus, is het een potentieel obstakel om advocaat te worden? Ja.” Kim kennende laat ze zich niet tegenhouden en zal ze ervoor strijden dat ze alsnog haar ambt uit kan voeren.

Beeld: Instagram: @kimkardashian