Lifestyle

Het is bewezen! Kerstmuziek luisteren verbetert je mentale gezondheid

kerstmuziek

Het is bewezen! We kunnen ongegeneerd meeblèren met onze favoriete kerstliedjes, want kerstmuziek is volgens onderzoek hartstikke goed voor je mentale gezondheid!

Onderzoek

We zijn blijkbaar niet de enige geweest die uit wilden zoeken of het opzetten van kerstliedjes nu al acceptabel is. Wat blijkt namelijk: het luisteren van kerstmuziek is juist een hartstikke goed idee. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kerstmuziek onze mentale gezondheid kan verbeteren. Door het luisteren van die nummers wek je bepaalde emoties op. Bij de meeste mensen gevoelens van geluk en nostalgie. Precies de reden dat we ons beter voelen na een kerstliedjes marathon.

Mentale gezondheid

Maar hoe werkt dit nou precies? Nou, bij kerst hoort natuurlijk warmte, gezelligheid en quality time met je familie en vrienden. Door het luisteren naar kerstmuziek brengen we deze emoties naar boven. Het is dus niet de muziek zelf die ons beter laat voelen, maar de herinnering die eraan verbonden zit. We krijgen meteen een warm gevoel van binnen als we denken aan onze familie, vrienden en feestelijke lekkernijen.

Lees ook:
Déze 5 foute kersttruien wil je hebben voor tijdens de feestdagen

Zo vroeg mogelijk

Zoals altijd zijn er twee kampen: je houdt van kerst of je hebt er een hekel aan, zoals de Grinch. Hoewel het voor velen lastig te begrijpen is zijn er dus mensen die de kerst liever overslaan. Voor hen brengt deze tijd van het jaar juist stress met zich mee. Kerstmuziek zal voor deze mensen daarom ook niet hetzelfde effect hebben op de mentale gezondheid, als voor mensen die wel van de feestdagen houden. We raden deze mensen daarom aan om naar vrolijke liedjes te luisteren of andere liedjes die herinneringen opwekken. Wij zetten in de tussentijd alvast “All I want for Christmas” op. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen blijkt. 😉

Beeld: pinterest

Must reads 👀