Lifestyle

Hoeveel spaargeld hoort er op je rekening te staan op je 25e?

spaargeld-25e

Dat het belangrijk is om te sparen, weten wij wel. Maar dat betekent natuurlijk niet dat dit voor iedereen even gemakkelijk is. Toch is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met een bedrag op zij zetten op je bankrekening voor later. Financiële deskundigen zeggen namelijk dat je al een behoorlijk bedrag op je spaarrekening zou moeten hebben staan voor je 25e, oops!

Omgaan met geld

Money, money, money! Laten we eerlijk zijn, met geld omgaan is niet onze sterkste eigenschap. Met al die nieuwe fashion trends, leuke hebbedingetjes en dat paar schoenen dat dus echt onze naam roept, is het lastig om niet al ons geld in een keer uit te geven. Gelukkig zijn er een heleboel manieren om te leren hoe je verstandig met centjes om moet gaan.

Het begint allemaal met een budget maken. Klinkt misschien supersaai en vervelend – weten we – maar het is de beste manier om de controle te houden over je financiën. Schrijf op hoeveel je per maand verdient en verdeel dat over je vaste lasten, spaargeld en natuurlijk wat leuke dingen. Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent. Daarnaast, is het dus handig om elke maand een vast bedrag op zij te zetten. Dit zorgt ervoor dat je een buffer opbouwt, perfect als je ooit een keer een noodgeval hebt. Tenslotte misschien wel het moeilijkste van alles: laat je niet verleiden door impulsaankopen! We kennen allemaal dat moment waarop we iets zien in de winkel en denken “Dat hebben we nodig!”. Maar eenmaal thuis vragen we ons toch af waarom we nu eigenlijk zo’n impulsieve aankoop hebben gedaan. Denk dus in het vervolg goed na voordat je iets koopt, of je het wel echt nodig hebt en er morgen, over een week, of over een maand nog steeds zo blij mee zal zijn.

Dit bedrag zou voor je 25e op je spaarrekening moeten staan

Maarre, hoeveel zouden we dan eigenlijk maandelijks op onze spaarrekening moeten zetten? Financiële experts hebben een bepaald trucje, waardoor je precies kan uitrekenen hoeveel er voor je 25e op jouw bankrekening zou moeten staan. Stel je bent net klaar met studeren en begint met werken op je 20e, dan verdien je volgens het CBS gemiddeld 1.225 euro per maand. In principe zou je dan volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) elke maand  10% van jouw inkomen apart moeten zetten om een goede buffer op te bouwen.

Je rekent dit bedrag heel gemakkelijk uit door te kijken naar je vorige loonstrookjes of naar het bedrag dat door jouw werkgever wordt gestort op je online bankieren app. Hiermee bereken je jouw totale netto maandinkomen. Het totale bedrag deel je door tien. Enne, that’s it die 10% van het totaal wordt aangeraden om maandelijks op je spaarrekening te zetten. Op de website van Nibud vind je een handig stappenplan, waardoor het voor jou een fluitje van een cent wordt om te sparen. Kijk hier dus zeker even naar als je helemaal lost bent!

Stel je zou tot je 25e een maandelijks inkomen hebben van € 1300 per maand, dan betekent dat dat je op jouw 25e een bedrag van € 7350 op je spaarrekening zou moeten hebben om een goede buffer te hebben opgebouwd. Natuurlijk is dit niet helemaal een zwart of wit situatie. Voornamelijk als je nog doorstudeert, denk aan een bacheloropleiding of zelfs een masteropleiding, dan zal je maandelijkse salaris een stuk lager uitvallen. Ben je al goed op weg of moet je nog even hard aan het werk om dit bedrag te halen voor je 25e?

Nog een extra spaartip van ons: zet je spaargeld echt op een aparte rekening of creëer een apart potje. Hierdoor wordt het veel minder verleidelijk om het gespaarde bedrag toch uit te geven in een impulsieve bui. Enne, op NSMBL lazen we nog een superhandig tipje. Elke keer dat jij een havercappu to go haalt, maak dan ditzelfde bedrag over naar je spaarrekening. Dus, als je weer eens een overpriced koffietje haalt bij dat hippe tentje om de hoek, maak je eerst € 5 over naar je spaarrekening. You got this!