Beauty

Hoe vaak moet je nou eigenlijk echt je haar wassen?

haar-wassen

Het lijkt een eeuwig dilemma, hoe vaak moeten nou echt onze haren wassen? De één wast het elke dag en de ander probeert dit juist zo min mogelijk te doen. Omdat we zelf ten einde raad zijn en geen idee hebben waar we goed aan doen, kijken we af bij anderen, maar ieder mens heeft een ander haartype wat andere verzorging nodig heeft. Wij leggen je daarom precies uit wat jouw haar nodig heeft.

Natuurlijke oliën

Tegenwoordig zijn we met onze neus op de feiten gedrukt. Blijkbaar zijn de shampoos die we maar al te graag gebruiken niet al te best voor je haar en verstoren ze de natuurlijke oliën van onze hoofdhuid. Dit zorgt ervoor dat ons haar juist vetter wordt, waardoor we het vaker moeten wassen. Zoals het er naar uitziet zijn we in een heuse neerwaartse spiraal beland. Hoe moeten we dus na jarenlang met onze natuurlijke oliën te hebben geknoeid, weten wat ons natuurlijke haar nodig heeft? Gelukkig weet Anabel Kingsley, tricholoog bij het bekroonde haarverzorgingsmerk Philip Kingsley, alle antwoorden op deze vragen.

De meeste mensen stellen dat je je haar kan trainen door het steeds minder te wassen, maar volgens Anabel is niks minder waar. Ja haar wordt dus niet minder vet naarmate je het minder wast. Daarnaast is het belangrijk om de juiste shampoo voor je haartextuur te gebruiken, aangezien dagelijks wassen in dat geval niet zal knoeien met de natuurlijke oliën in je haar.

Fijn haar

Mensen met fijn haar, hebben ondanks velen denken, vaak meer haren op hun hoofd. Dit betekent dat mensen met fijn haar ook meer talgklieren hebben. Aan elk haarzakje zit namelijk een olieklier bevestigd, waardoor fijn haar sneller vet wordt. De reden dat mensen met fijn haar, meer haren hebben is omdat de diameter van de lok het dunste is. Er passen simpelweg meer haren op je hoofd. Mensen met dit haartype moeten hun haar dagelijks wassen om talgophoping van de hoofdhuid te verwijderen, je hoofdhuid is namelijk niet zelfreinigend. Een schone en gezonde hoofdhuid zorgt voor gezond haar. Ga dus opzoek naar een lichte shampoo die diep reinigend werkt. Daarnaast is het voor jou van belang om te kijken naar haarversterkende ingrediënten om het haar volume te geven.

Gecombineerd haar

Met gecombineerd haar bedoelen we het haartype dat zowel last heeft van een vette hoofdhuid als droge uiteindes. Een voordeel van gecombineerd haar is dat het over het algemeen goed te stijlen is en het volume behoudt. Wanneer jij gecombineerd haar hebt moet je opzoek gaan naar een vochtregulerende shampoo die effectief bij de wortel reinigt, maar toch voldoende vocht levert voor de middellange lengtes en de punten. Dit kan je bijvoorbeeld ook doen door een shampoo te kiezen die vethaar tegengaat, maar een leave-in conditioner te gebruiken voor de vochtbalans. Het beste is om je haar om de een of twee dagen te wassen.

Dik haar

Dik haar wordt over het algemeen minder snel vet dan fijn haar, omdat deze mensen minder haren op hun hoofd hebben. De diameter van elke individuele haar is veel groter in tegenstelling tot iemand met fijn haar. Er passen op hetzelfde oppervlak dus minder dikke haren dan dunne haren. Dit betekent echter wel dat het haar heel gevoelig is voor verdamping van vocht en droge haarpunten. Met jouw dikke haarbos raden we aan om een vochtinbrengende shampoo te gebruiken, om gespleten punten te voorkomen. Jouw haar wordt dus minder snel vet, maar dat betekent niet dat je het pas hoeft te wassen als het vet aanvoelt. Hoe hard je ook je best zal doen, het zal je nooit lukken om viezigheid op je hoofdhuid te voorkomen. Geen enkel extern deel van ons lichaam is zelfreinigend, dus onze hoofdhuid moeten we ook een handje helpen. Probeer daarom om de drie tot vier dagen je haar te wassen met shampoo.

Krullend haar

Hoewel het misschien niet zo lijkt, is krullend haar één van de meest kwetsbare haartexturen van allemaal. Krullen moeten dus voorzichtig worden behandeld. Omdat krullen een delicate structuur hebben, nemen ze ontzettend snel vocht op en kunnen ze dat ook snel verliezen. Mensen met krullend haar moeten daarom hydraterende producten in hun routine verwerken en net als mensen met dik haar om de vier dagen hun haar wassen. Dit vanwege het belang van een gezonde hoofdhuid. Wanneer je te lang wacht met het wassen van je haar verandert je hoofd in een broedplaats voor bacteriën waardoor er zelfs hoofdhuidaandoeningen kunnen ontstaan. Dat wil je dus absoluut niet!

Lees ook:
TikTok heeft de perfecte dupe gevonden van de Collistar Magic Drops

Beschermende kapsels

Tenslotte kan het voor het krullende haartype fijn zijn om het haar in beschermende kapsels te dragen zoals vlechten, twists of locs. Deze haarstijlen zorgen ervoor dat het haar vocht vast kan houden, maar dat betekent niet dat je het haar niet hoeft te verzorgen. Je kan je haar niet wassen, dat moet je grondig doen voordat je een beschermend kapsel neemt. Verder is het raadzaam om vochtinbrengende producten te gebruiken die zich op de hoofdhuid richten. Idealiter wil je elke twee weken je hoofdhuid grondig wassen, maar dit is afhankelijk van de beschermende stijl die je hebt. Probeer dit daarom te overleggen met je kapster.

Beeld: pinterest