Love

Science says: dit is hoe de meeste relaties beginnen

dit-is-hoe-de-meeste-relaties-beginnen

Zit jij ook wel eens eindeloos door Tinder te swipen? Dan kun je misschien maar beter je telefoon wegleggen. Kennelijk is er namelijk een veel effectievere manier om een relatie te vinden. Dit is namelijk hoe de meeste relaties beginnen!

Daten, swipen en flirten, of liefde op het eerste gezicht?

Dat is waarschijnlijk het beeld wat je hebt van een relatie beginnen in deze moderne wereld. Op eindeloos veel dates gaan, swipen door Tinder en erop los flirten in je favo bar of kroeg. Of misschien heb je er wel een veel romantischer beeld van: liefde op het eerste gezicht. Die allereerste ontmoeting, dat er als het ware een soort elektrische vonk overslaat. Iedereen heeft er een ander beeld van, maar deze blijken allemaal niet de meest effectieve manier te zijn om een partner te ontmoeten. Kennelijk beginnen de meeste relaties namelijk op een hele andere manier.

Onderzoek

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat is die manier dan? Dat is waar wetenschapster Danu Stinson ook nieuwsgierig naar was. Daarom heeft ze hier onderzoek naar gedaan. Bestaat liefde op het eerste gezicht wel zoals Hollywood dat maar al te graag aan ons verkoopt? Of zijn dating apps echt zo effectief als ze beloven? Daar heeft zij eindelijk een antwoord op te hebben. “Een overheersend idee achter daten is dat je iemand ontmoet en er dan zo’n soort elektrisch moment is”, vertelt de wetenschapster. “Maar als je echt in dat verhaal gelooft, dan is het moeilijk om iets anders voor je te zien.” Klinkt logisch.

Friendship – with benefits?

Misschien heb je het al geraden, misschien komt het als een grote verrassing, maar de meeste relaties beginnen dus door een vriendschap! Uit het onderzoek van Stinson is namelijk gebleken dat zo’n 66% van de 1.900 ondervraagden aangaf dat ze eerst heel goed bevriend waren met hun partner, voordat er een relatie uit opbloeide. Soms zie je bij dit soort onderzoeken nog verschillende uitslagen onder verschillende groepen. Denk aan leeftijd, etniciteit of geslacht. Bij dit was daar echter geen sprake van. “En toch is er maar heel weinig onderzoek [gedaan, Red.] naar relaties die voortvloeien uit vriendschap”, schrijft Stinson. Dat is inderdaad best een beetje apart.

Hoelang moet je dan vrienden zijn?

Voordat je nu al je guy friends gaat opbellen om ze toch maar een kans te geven, hoelang moet je eigenlijk – volgens dit onderzoek dan – bevriend zijn voordat er dus een relatie uit ontstaat? Volgens Stinson duurde een vriendschap gemiddeld 22 maanden. Daarbij gaf de grote meerderheid van de mensen die mee hebben gedaan aan het onderzoek aan dat ze op het moment dat de vriendschap begon niet op zoek waren naar een relatie. Grote kans dus dat je toekomstige partner dichterbij is dan je al die tijd hebt gedacht!

Beeld: Love Hard