Food

Dit is waarom je ‘hangry’ wordt als je lange tijd niets hebt gegeten

hangry

Word jij ook chagrijnig als je lang niets eet? Dit gevoel heet hangry. Vernoemd naar de combinatie van hungry en angry. Maar waarom word je eigenlijk hangry? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Waarom word je hangry?

Hangry word je als je een lange tijd niets hebt gegeten. Iedereen heeft het wel een keer gehad. Super chagrijnig en boos omdat je honger hebt. Dit fenomeen blijkt super normaal te zijn! Er is zelfs een biologische verklaring voor. Onderzoeker Brad J. Bushan heeft hier onderzoek naar gedaan.

Te weinig suiker

Een van de redenen is je suikerspiegel. Jij haalt suiker (glucose) uit eten en daar haal je energie uit. Als je een lange tijd niets eet dan daalt jouw suikerspiegel en hierdoor krijg je minder energie. Als jouw lichaam te weinig energie heeft wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd. Hierdoor krijg je honger. Als deze honger te lang aanhoudt dan raakt je lichaam in paniek. Hierdoor raak jij je zelfbeheersing kwijt. Als er dan iets gebeurt wat je niet leuk vindt reageer jij daar heftiger op dan normaal. Je wordt dus eigenlijk boos omdat jouw lichaam om energie vraagt.

Honger en stress

Stress heeft ook invloed op jouw hangryness. Als jij honger hebt dan heeft dit invloed op jouw stresshormoon. Als jij gestresst bent dan heb je ook minder zelfbeheersing. Allemaal aspecten die invloed hebben op jouw gemoedstoestand en ervoor zorgen dat je niet altijd meer even aardig reageert. Zeker niet als de honger je stresslevel ook nog eens beïnvloedt.

Lees ook
Snelle snacks om te maken als je hangry bent

Overlevingsmechanisme

Eigenlijk is hangry zijn dus een overlevingsmechanisme. Jouw lichaam geeft aan dat je te weinig energie hebt en daardoor raak je in paniek en krijg je stress. Je bent hangry omdat jouw lichaam zo snel mogelijk eten nodig heeft. Vroeger was dit handig omdat dit een teken was dat je heel snel eten moest zoeken. Tegenwoordig is dit mechanisme een stuk minder belangrijk. Je kan nu gewoon naar de supermarkt lopen om eten te vinden. Het is wel nog een belangrijk teken dat je echt moet eten. Vertel dit maar aan de volgende persoon die boos wordt om jouw hangryness!

 

Beeld: pinterest