Health

Ben je vaak moe? Dít zijn 8 gevolgen van te weinig slaap

gevolgen weinig slaap

Als je een serie aan het kijken bent is het al snel ineens 12 uur 's avonds terwijl je wekker de volgende dag gewoon om 7 uur 's ochtends afgaat. Het is soms moeilijk om genoeg slaap te krijgen, maar is dit schadelijk voor je lichaam? Dit zijn acht gevolgen waar je mee te maken krijgt bij te weinig slaap.

1. Fouten maken

Een van de gevolgen van te weinig slaap is dat je sneller fouten gaat maken. Je krijgt te maken met concentratieproblemen en je vergeet dingen af te maken op je werk of op school. Ook zal je sneller de fout in gaan in het verkeer. Slaaptekort zorgt er namelijk voor dat de frontale kwab in onze hersenen minder goed functioneert. Dit zorgt ervoor dat ons reactievermogen vermindert, waardoor we sneller de mist in gaan.

2. Ziek worden

Ons immuunsysteem heeft genoeg rust nodig en wie meestal niet genoeg slaapt, kan dan ook sneller verkouden worden. Ook infecties en ontstekingen zullen minder snel herstellen bij slaaptekort. Geen pretje dus!

3. Dingen vergeten

Slaap je te weinig? Dan vergeet je veel meer dingen. Het is ook niet zo gek, want je langetermijngeheugen wordt vastgelegd tijdens het slapen. Verder krimpt de hippo­campus, het hersengebied dat betrokken is bij leren, geheugen en emoties, bij een chronisch slaaptekort. Je zult hierdoor belangrijke informatie minder snel opslaan. Dat blijkt uit onderzoek bij ratten van de Universiteit Groningen.

4. Overgewicht

Duik je het liefst zo laat mogelijk je bed in? Pas daar dan mee op! Want korte nachten zorgen voor extra kilo’s. Door te weinig slaap neemt de productie van ghreline toe en van leptine af. Dit zijn twee belangrijke hormonen die bij je eetlust betrokken zijn. Je blijft hierdoor trek houden en dooreten, met als gevolg wat extra kilootjes.

5. Pijn

Bij slaapgebrek loop je meer kans op hoofdpijn en spierpijn. Dit komt door de toename van ontstekingseiwitten en hierdoor krijg je sneller last van je lichaam.

6. Ouder eruitzien

Een van de andere gevolgen van te weinig slaap is dat je er ouder uitziet. Het schoonheidsslaapje is dus echt waar. Wie voldoende slaapt, ziet er ook jonger en frisser uit. Bij slaaptekort krijg je fijne lijntjes in het gezicht, donkere kringen rondom de ogen, wallen en een doffe huid. Hier wordt natuurlijk niemand blij van, dus je kan maar beter een uurtje eerder naar bed gaan. Good night! 

Lees ook:
Heb je vannacht slecht geslapen? Dít kan de oorzaak zijn

7. Libido

Je zult door te weinig slaap weinig zin hebben in een avontuurtje tussen de lakens. Vermoeidheid en pleasure gaan niet goed samen. Zodra je te weinig slaap hebt gehad, wil je maar één ding en dat is rust!

8. Economische risico’s

Het klinkt misschien een beetje gek, maar veel belangrijke beslissingen in de politiek en het zakenleven worden genomen na nachtenlang vergaderen. Dat is helemaal geen slimme zet, want als je de juiste beslissing wil maken kan je er beter een nachtje over slapen. Als je niet uitgerust bent kun je een ander eerder ze zin geven om er sneller vanaf te zijn. Het is beter om vroeg naar bed te gaan, zodra er grote bedragen in het spel zijn.

Beeld: pinterest