Direct naar content
Liefde

Daten met een missie: future proofing is de datingtrend die wél gezond is

Pien
Pien Leestijd: 5 minuten
Scène uit Bridgerton waar Daphne en Simon aan het wandelen zijn en elkaar aankijken.
Afbeelding: Bridgerton

Dating voelt tegenwoordig vaak als een doolhof vol vage bedoelingen en halve beloftes. Maar wat als er een manier is om meteen duidelijkheid te krijgen — zonder jezelf voorbij te lopen? Future proofing is een nieuwe datingtrend die wél werkt, en die je helpt bouwen aan iets echts.

Een nieuwe datingtrend die wél gezond is

We kennen ze allemaal wel: al die vage datingtrends waar je alleen maar hoofdpijn van krijgt. Roaching, love bombing, en die eeuwige situationships waarbij je eigenlijk niet eens weet of jullie nou iets hebben of niet. Gezellig? Mwah. Gezond? Absoluut niet. Goed nieuws: er is nu eindelijk een trend die wél iets positiefs doet met je liefdesleven. Say hello to future proofing. Een gezonde manier van daten die je niet gestrest achterlaat, maar juist helpt om iets op te bouwen dat écht werkt. Geen drama of spelletjes, maar een relatie die klaar is voor de toekomst.

Wat is future proofing?

Future proofing betekent dat je vanaf het begin van je relatie al oplet of iemand wel echt bij je past op de lange termijn. In plaats van meteen super hard van stapel te lopen of alleen maar af te gaan op of je iemand knap vindt, kijk je ook een beetje vooruit: wat wil ik later? Wat vindt de ander belangrijk? En passen we daar een beetje in bij elkaar?

Dat betekent niet dat je nu al hoeft te weten wat je over 10 jaar doet of of je ooit gaat trouwen. Maar het is wel slim om een beetje te letten op of iemand serieus is, of ze betrouwbaar zijn, en of jullie een beetje dezelfde dingen belangrijk vinden. Zo voorkom je dat je tijd steekt in iemand die uiteindelijk toch niet bij je past.

De voordelen aan future proofing je relatie

Op het moment dat je hélemaal hotel de botel bent, zie je vaak alle red flags niet meer. Je bent zó verliefd dat je blij bent met elk beetje aandacht — zelfs als iemand super vaag doet of zomaar drie dagen verdwijnt.

En precies dáárom is future proofing zo handig. Het helpt je om even stil te staan en jezelf af te vragen: vind ik dit eigenlijk wel echt leuk? Past dit bij wat ik belangrijk vind?

In plaats van helemaal op te gaan in iemand die misschien niet eens moeite voor je doet, kies je er bewust voor om te kijken of iemand jou ook serieus neemt. Het maakt daten een stuk minder verwarrend, omdat je sneller doorhebt of jullie een match zijn of niet.

Bovendien: als jij duidelijk bent over wat jij zoekt of fijn vindt, weet de ander ook meteen waar die aan toe is.

Hoe future proof je?

Zit jij momenteel in een relatie, talking stage of vage situationship en weet je even niet helemaal wat je eraan hebt? Dan is dit het moment om te beginnen aan future proofing!

1. Weet wat jij belangrijk vindt

Voordat je kunt kijken of iemand bij je past, is het handig om zelf een beetje helder te hebben wat jij eigenlijk wil. En nee, dat betekent niet dat je je hele leven al moet hebben uitgestippeld. Maar denk bijvoorbeeld na over wat jij belangrijk vindt in een vriendschap of relatie.

Wil je iemand die eerlijk is? Iemand die ook moeite doet om af te spreken? Iemand die je vertrouwt? Als je weet wat je zoekt, herken je sneller of iemand daar wel of niet aan voldoet.

2. Let op gedrag, niet alleen woorden

Iedereen kan zeggen dat ze je leuk vinden. Maar zeggen is makkelijk. Het gaat erom wat iemand doet. Doen ze moeite om je beter te leren kennen? Komt iemand z’n afspraken na of laat die je hangen?

Als iemand zegt dat ze je super graag zien maar vervolgens uren (of dagen) niks laat horen, zegt dat eigenlijk al genoeg. Future proofing betekent dat je kijkt naar of iemand echt moeite voor je doet en of je je goed voelt bij hoe die persoon met je omgaat.

3. Stel slimme vragen

Je hoeft echt niet meteen te vragen of iemand over 10 jaar kinderen wil, maar je kunt wel op een normale manier meer over iemand te weten komen. Bijvoorbeeld:

– “Zou je later in Nederland willen blijven wonen of juist ergens anders?”
– “Wat is een droom die je nog eens wilt waarmaken?”
– “Wat vind je belangrijk in een vriendschap of relatie?”

Door zulke vragen stel je iemand op z’n gemak, maar krijg je wél goede inzichten over hoe diegene denkt.

4. Wees zelf ook eerlijk

Als jij duidelijk bent over wat je belangrijk vindt, weet de ander waar ze aan toe zijn. En dat voelt voor jezelf ook goed. Zeg gewoon als je niet houdt van vaag gedoe, of dat je iemand zoekt die eerlijk en open is. Je hoeft je niet kleiner te maken om leuk gevonden te worden.

Open zijn maakt het makkelijker voor jullie allebei. Zo weet je sneller of jullie goed klikken — of dat het misschien tóch niet helemaal matcht.

Je weet natuurlijk nooit 100% zeker hoe iets loopt in de liefde. Maar met future proofing zorg je er in elk geval voor dat je jezelf niet verliest in gedoe of mensen die je alleen maar onzeker maken. En kom je er uiteindelijk achter dat jullie toch niet zo goed bij elkaar passen? Dan kan het soms alsnog eindigen in een break-up… en tja, die zijn nooit leuk.

En juist dán is het belangrijk om een beetje lief voor jezelf te zijn — en vooral niet in die bekende valkuilen te trappen. In dit artikel lees je 5 dingen die je beter kunt skippen na een break-up.

Bron: The EveryGirl