Direct naar content
Nieuws

Je FaceTime-gesprek onderbroken door Apple? Dat kan vanaf iOS 26

Charlotte
Charlotte Leestijd: 3 minuten
Een meisje ligt in bed in haar pyjama.
Afbeelding: Instagram @lydsbutler

Met iOS 26 gooit Apple het over een nieuwe boeg: FaceTime wordt niet langer de plek voor spontane digitale intimiteit. Laat je iets te veel huid zien? Dan bevriest je scherm automatisch, en krijg je een waarschuwing in beeld. Handig of juist ongemakkelijk? Dat laten we aan jou.

Apple’s nieuwe FaceTime-bewaker

Een lief berichtje sturen voor het slapengaan, samen bellen vanuit je bed of lekker kletsen via FaceTime terwijl je allebei onder de dekens ligt – het zijn van die kleine, romantische momentjes die je dichter bij elkaar brengen. Zeker als je elkaar even moet missen. Maar wat als je telefoonscherm ineens bevriest, je camera wordt uitgezet en er plots een waarschuwing in beeld verschijnt?

Dat is precies wat je straks kunt verwachten met iOS 26. Apple introduceert namelijk een nieuwe functie die jouw FaceTime-gesprek automatisch pauzeert als het algoritme ‘gevoelige beelden’ oppikt. Intiemer contact via de camera? Vergeet het maar.

Voor wie is dit bedoeld?

Deze opvallende update maakt deel uit van Apple’s bredere ‘communicatieveiligheid’-programma, en is bedoeld om gebruikers te beschermen tegen ongemakkelijke of ongewenste situaties. Waar deze functie eerst alleen beschikbaar was voor kinderen, geldt hij straks voor iedereen.

Zodra er volgens het algoritme sprake is van te veel blote huid in beeld – en dat hoeft heus niet meteen iets spannends te zijn, een pyjamashirt met blote schouders kan al voldoende zijn – grijpt Apple’s nieuwe technologie direct in. Het FaceTime-gesprek wordt dan automatisch gepauzeerd: je camera en microfoon schakelen uit, en je ziet een melding in beeld verschijnen.

Daarin wordt je gevraagd of je je nog prettig voelt bij wat er op dat moment in beeld is. Voel je je ongemakkelijk of wil je het gesprek liever stoppen, dan kun je dat met één klik doen. Zo probeert Apple digitale veiligheid op een persoonlijke manier te waarborgen.

Worden je beelden opgeslagen?!

Apple benadrukt dat alle beeldherkenning volledig op je eigen toestel plaatsvindt, zonder tussenkomst van externe servers of mensen. De technologie draait lokaal, wat betekent dat er geen beelden worden opgeslagen, doorgestuurd of gedeeld met Apple of andere partijen. Alles wat de camera registreert en analyseert – zoals het herkennen van gevoelige content of blote huid – blijft dus strikt privé.

▼ scroll verder ▼

Volgens Apple is dit een bewuste keuze om de privacy van gebruikers te beschermen, zelfs terwijl het algoritme actief meekijkt om ongepaste of ongewenste situaties te signaleren. De meldingen en onderbrekingen zijn dus volledig geautomatiseerd en gebeuren zonder dat iemand anders ooit jouw beelden te zien krijgt.

Veilig of té extreem?

Alles blijft privé – maar het roept wel vragen op. Wat als je gezellig met je vriend of vriendin belt en je camera blokkeert ineens? Of je ligt met een masker en badjas op bed, en FaceTime denkt dat het ‘te bloot’ is? Dan kan het best vervelend zijn als een algoritme besluit wat wel en niet gepast is.

Wat de één beschermend vindt, ziet de ander misschien als betuttelend. Toch is het doel van deze update duidelijk: Apple wil dat iedereen – ook jongeren – zich veilig voelt tijdens digitale gesprekken. Het is dus niet bedoeld om romantiek te verbieden, maar om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Want nee zeggen, ook online, moet altijd kunnen. LEES OOK: Facetimen op een ander niveau met deze 360° draaiende statief