Lifestyle

Let op: deze etenswaren zijn gevaarlijk voor je kat

etenswaren-gevaarlijk-kat

Zoals alle kattenbaasjes wel weten, kunnen de schattige diertjes maar al te goed bedelen en is het lastig om hun charmes te weerstaan. Toch is het beter om je kittens niet te voeren met mensenvoedsel, hoe lekker ze het ook vinden. We hebben op een rijtje gezet welke etenswaren je ver weg van je kat moet bewaren.

Geen mensenvoedsel

Het beste advies wat we kunnen geven, is om mensenvoedsel volledig uit het bereik van je katten te houden. Geef ze alleen eten wat speciaal gemaakt is voor katachtige. (Let op: ook hondenvoer is niet goed voor ze. Dit is niet enorm schadelijk, maar je kan het beter bij kattenbrokken houden). Wil je niet alleen maar brokjes geven en je kat zo nu en dan verwennen? Haal dan eens natvoer in huis of kattensnoepjes. Hier zullen ze ook heel blij mee zijn en misschien minder bedelen wanneer jezelf aan tafel gaat. Door het eigenwijze karakter van de beestjes kan het alsnog wel een hele uitdaging zijn om ze weg te houden van menseneten. Ze springen op het aanrecht, de tafel of stelen het gewoon van je bord af. Daarom hebben wij voor jullie een aantal etenswaren op een rijtje gezet die écht gevaarlijk kunnen zijn voor je kat. Heb jij dit wel eens gegeven aan je schattige viervoeter?

Deze etenswaren zijn gevaarlijk voor je kat

Als eerste hebben we rauwe eieren, rauw vlees en botten. Deze etenswaren kunnen salmonella bevatten, dus zijn net zo gevaarlijk voor je kat, als voor jouzelf. Ze kunnen hiervan overgeven en krijgen soms ook nog eens diarree. Wat weer kan resulteren in uitdroging. Ook is het mogelijk dat je via je kat besmet wordt met salmonella. Daarnaast kunnen rauwe eieren enzym overdragen, waar je lieve beestje dan weer huid- en vochtproblemen van kan krijgen. Was dus goed je hangen na het bereiden van eten en haal het keukengerei van het aanrecht af.

De volgende food items zijn niet alleen gevaarlijk, maar kunnen zelfs giftig zijn voor je kat. Ui en knoflook (ook sjalotjes en lente-ui) zijn grote boosdoeners voor de pluizenbolletjes. Wanneer je kleine katachtige hier een hapje van neemt, kan dit grote schade brengen aan de rode bloedcellen en leiden tot bloedarmoede. Heeft je kat per ongeluk toch wat binnengekregen? Ga dan bij het zien van lusteloosheid en/of bleek tandvlees even langs de dierenarts. Zorg goed voor je huisdiertjes!

Lees ook:
Praat je met een babystem tegen je kat? Dit versterkt jullie band

Als laatste hebben we nog chocolade en cafeïne. Zoals veel mensen al weten is dit heel schadelijk voor honden, en dus ook niet geschikt voor katers en poezen. Ze kunnen er iets beter tegen dan honden, maar door de methylxanthines die in de chocola zitten, kunnen ze wel diarree krijgen, braken, koorts hebben of een ongewoon hartritme krijgen. Lijkt ons niet zo fijn voor het kleine diertje. Ook drankjes met cafeïne is iets wat je niet aan je kater moet geven. Hoe graag hij je koffiekopje ook wil uitlikken, laat dit niet toe. Ook is het geen goed plan om alcohol te voeren aan dieren, maar dit wist je waarschijnlijk wel. Het is overigens nu wel mogelijk om nu samen met je kat wat (speciale) wijn te drinken! 😉

Beeld: pinterest