Love

Het is bewezen! Kleding van je lover dragen zorgt voor minder stress

Jamy
kleding dragen partner

Het is algemeen bekend dat wij vrouwen graag de kleding van onze partner dragen. Het zit gewoon een stuk lekkerder dan onze eigen kleding en het is ook nog eens superzacht. Maar nu hebben we een goede reden om dit te doen, want het dragen van je partners kleding vermindert stress.

Dragen van je partners kleding

Hoe komt het toch dat wij vrouwen graag de kleding van onze partner willen dragen? De kleding van onze lover is natuurlijk lekker oversized en superzacht. Je hebt dus geen gedoe met te strakke kleding en kan heerlijk op de bank ploffen met een hoodie van je partner. Maar dit is niet de enige reden waarom het fijn is om de kleding van je lover aan te trekken. Het dragen van je partners kleding vermindert namelijk ook stress.

Onderzoek

De Universiteit van British Colombia deed onderzoek naar het dragen van je partners kleding en de effecten hiervan. Maar liefst 96 koppels deden mee aan dit onderzoek. De mannen kregen de taak om 24 uur lang nieuwe T-shirts te dragen. Zij mochten verder geen deodorant gebruiken, moesten bepaald voedsel eten en mochten niets doen waardoor hun lichaamsgeur zou kunnen veranderen. Na 24 uur werden de shirts ingevroren om de geuren te behouden en kregen de vrouwen willekeurige shirts waar zij aan konden ruiken. Dit betekent ook dat de vrouwen niet altijd de shirts van hun partner voor zich hadden.

Lees ook: 
Slaap je links of rechts in bed? Dít zegt het over jou als persoon

Stress

Tijdens het ruiken van de shirts, werd het cortisolgehalte van de vrouwen in de gaten gehouden. Dit is het stresshormoon en die werd aan de hand hiervan gemeten. Uit dit experiment kwam iets opmerkelijks. Als de vrouwen aan het shirt van hun eigen partner aan roken, verlaagde het cortisolgehalte in de hersenen. Zodra de vrouwen een shirt van een andere man aan het ruiken waren, verhoogde het cortisolgehalte. Dit zorgde dus voor meer stress.

“Veel mensen dragen het shirt van hun partner of slapen aan de andere kant van het bed wanneer hun partner weg is, maar realiseren zich misschien niet waarom ze dit gedrag vertonen. Onze bevindingen suggereren dat alleen de geur van een partner, zelfs zonder hun fysieke aanwezigheid, een krachtig hulpmiddel kan zijn om stress te verminderen”, legt onderzoekster Marlise Hofer uit. Dus als je partner in het vervolg lastig doet over het lenen van zijn kleding, dan kan je dit als goed excuus gebruiken.

Beeld: Pinterest