De betekenis van de regenboogvlag: waarom staat deze vlag eigenlijk symbool voor Pride?

We zien ’m overal: de regenboogvlag. Maar heb je ooit stilgestaan bij waarom juist deze vlag symbool staat voor de LGBTQ+ community? En nee, het is niet zomaar omdat het er leuk uitziet. Achter die vrolijke kleuren zit een verhaal vol liefde, strijd, zichtbaarheid en trots. Tijd om in de geschiedenis te duiken van het meest iconische stukje stof van de afgelopen decennia.
De betekenis van de regenboogvlag
Je hebt ’m vast al honderden keren voorbij zien komen, wapperend tijdens Pride of als emoji in een Instagram-bio: de regenboogvlag. En je zult hem snel weer terug zien komen! Pride Month in juni zit er misschien op, maar we zijn nog lang niet klaar met feesten. Pride Amsterdam staat namelijk alweer om de hoek! Van 26 juli tot en met 3 augustus kleurt onze hoofdstad weer met de vrolijke vlaggen. Maar heb je je ooit afgevraagd wat de betekenis is van deze regenboogvlag? Let’s dive in — want het verhaal achter de vlag is net zo kleurrijk als de vlag zelf.
Het begon allemaal in de jaren ’70
In 1978 besloot kunstenaar en activist Gilbert Baker dat het tijd was voor een nieuw symbool. Niet zomaar iets, maar een krachtig statement voor liefde, vrijheid en zichtbaarheid. Op verzoek van Harvey Milk – een van de eerste openlijk homoseksuele politici van Amerika – ontwierp hij de allereerste regenboogvlag. Waarom een regenboog? Simpel: een regenboog brengt alle kleuren samen, net zoals de LGBTQ+ community allemaal verschillende mensen, identiteiten en verhalen samenbrengt. Love that!
Elke kleur heeft z’n eigen betekenis
Wat veel mensen niet weten: de originele regenboogvlag had niet zes, maar acht kleuren! Jep, nog kleurrijker dan je ‘m nu kent. En dat was geen toeval, hoor. Elke kleur was zorgvuldig gekozen en had z’n eigen bijzondere betekenis:
- Roze: seksualiteit
- Rood: leven
- Oranje: genezing
- Geel: zonlicht
- Groen: natuur
- Turquoise: magie en kunst
- Blauw: kalmte
- Violet: geest & karakter
Maar ja, stof voor roze en turquoise bleek lastig te vinden (dank je, textielindustrie), dus die vielen af. De vlag zoals we hem nu kennen – met zes kleuren – werd de klassieker. En geef toe: hij staat nog steeds fabulous in elke Pride-parade!
Meer dan een vlag: het symbool van trots en self love
Vóór de regenboogvlag was er ook al een symbool: de roze driehoek. Deze had helaas wel een nare oorsprong. De regenboogvlag daarentegen straalt positiviteit, vrijheid en zelfacceptatie uit. Tijdens de eerste Pride-parades werd het dé vlag van de beweging. De boodschap? Iedereen mag er zijn. Of je nu homo, lesbisch, bi, trans, queer, pan, of alles daartussen bent!
Een vlag die overal zichtbaar is
Van de bruisende straten in New York tot de grachten van Amsterdam: de regenboogvlag wappert werkelijk overal. Niet alleen als feestelijk symbool tijdens Pride, maar ook als protest voor gelijke rechten die in veel landen nog ver te zoeken zijn.
Wat hier het mooiste aan is? Pride is van iedereen – de vlag omarmt ons allemaal. En zolang er mensen zijn die opstaan voor liefde en inclusie, blijft die vlag trots én fel stralen! Zin om dit te vieren met een fabulous citytrip? Dit zijn de leukste en meest LGBTQ+-vriendelijke steden.
Bron: Bedrock