Beauty

Wat betekent de factor van jouw zonnebrand eigenlijk?

betekenis-factor-zonnebrand

Factor 15, 30 of 50. Je zult dit ongetwijfeld wel eens op je zonnebrand hebben zien staan. Maar wat betekent dit eigenlijk? Wij leggen het je uit.

Zonbescherming is belangrijk

Het is de laatste tijd natuurlijk onwijs lekker weer geweest. De temperaturen liepen op sommige plekken behoorlijk hoog op. Het is daarom heel belangrijk om je goed in te blijven smeren met zonnebrand. Maarre…, wat is eigenlijk de betekenis van de factor van je zonnebrand? En welke factor past het beste bij jou?

De betekenis van de factor van je zonnebrand

De betekenis van je zonnebrand factor is eigenlijk heel simpel. Het getal van je factor staat voor de tijd dat je in de zon kan zonder te verbranden. Kan je normaal gesproken zo’n 30 minuten in de zon zonder te verbranden? Als je factor 20 gebruikt, doe je 30 x 20. In dit geval kun je dan dus 600 minuten (10 uur) in de zon zonder te verbranden.

Iedere twee uur smeren

Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat dit slechts een schatting is. Op de ene dag is de zon een stuk sterker dan de andere dag en sommige mensen zijn ook gewoon gevoeliger voor verbranding. Om zeker te weten dat je niet verbrandt, is het slim om je iedere twee uur opnieuw in te smeren. Je huidskleur speelt hierbij geen rol. Ja, mensen met een lichtere huidskleur verbranden sneller. Maar het gaat ook om de straling van de zon; dit richt namelijk de echte schade aan.

Lees ook:
Kun je eigenlijk wel bruin worden als je SPF 50 draagt?

UVA– en UVB-straling

Je hebt twee soorten stralingen: UVA-straling en UVB-straling. UVA-straling is zo’n beetje 95% van de straling en kan je huid flinke schade bezorgen als je jezelf niet goed beschermt. UVB-straling is er dus een stuk minder, maar richt wel de zichtbare schade aan: het verbranden. Daarom is het verstandig om een zonnebrand te kiezen die tegen beide stralen beschermt. Ook handig om te weten bij het kiezen van je zonnebrand:

SPF15 blokkeert 93% van de UVB-stralen

SPF30 blokkeert 96,7% van de UVB-stralen

SPF50 blokkeert 98% van de UVB-stralen

SPF100 blokkeert 99% van de UVB-stralen

Houd er dus rekening mee dat UVB-stralen nooit volledig gefilterd kunnen worden. Blijf jezelf daarom door de dag heen goed insmeren!

Beeld: pixels