Lifestyle

Ieuw! Déze beestjes leven in jouw kerstboom

beestjes-kerstboom

Haal je elk jaar weer een échte kerstboom in huis met de feestdagen? Dat is minder fris dan dat je denkt! Déze beestjes leven allemaal in jouw kerstboom!

Beestjes in de boom

Veel mensen vinden een échte boom veel gezelliger in huis dan zo een ‘neppert’. Alleen zijn alle vieze insecten en beestjes die op de boom afkomen een stuk minder feestelijk! Er zijn verschillende diertjes die erg houden van het hout of de strooisellaag van de boom.

Bioloog Bas Difize heeft grondig onderzoek gedaan naar kerstbomen bij mensen in huis en hij stootte op nog al wat bijzondere ontdekkingen. Dit zijn alle beestjes die in onze kerstboom leven:

1. Spinnen: In elk huis zijn er natuurlijk wel spinnen aanwezig, maar de kerstboom is een verzamelplek voor deze enge beestjes. Voordat je een boom uitkiest bij het tuincentrum, controleer dan eventjes of er geen vieze kruisspinnen op zitten. Anders nemen ze straks zo je woonkamer over!

2. Mijten: Dit is ook een kriebelbeestje die standaard in huizen voorkomt, maar het is tóch vervelend om er nóg meer van in huis te hebben. Veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt en/of normale mijten, dus als je kerstboom er mee onder zit kan je er zeker wel last van krijgen.

3. Springstaartjes: Je raadt het al, deze beestjes kunnen springen. Iew! Ze hebben zes pootjes en door de twee aanhangsels aan hun achterlijf kunnen ze wel tot acht centimeter ver springen.

4. Wantsen: Je kent ze wel, bedwantsen. Maar dit ongedierte vind je dus niet alleen in je bed, maar ook in de feestelijke kerstboom. Getsie!

5. Bladluis: Deze is misschien wel voor de hand liggend, maar niet minder vies. Ze zuigen het sap uit de boom en zijn vaak met een hele grote groep tegelijkertijd op een plek.

Lees ook:
Waarom het oké is om nu al een kerstboom in huis te halen

Geen paniek

Hebben we je nu bang gemaakt? Geen paniek! Volgens de Noorse entomologie Bjarte Jordal leven de beestjes niet zo lang en ben je er redelijk snel vanaf. “Omdat ze zich niet kunnen voeden met het beperkte plantenleven dat in de meeste huishoudens kan worden gevonden, zullen de beestjes snel uitdrogen en sterven.” Gelukkig maar!

Ben je toch een beetje geschrokken van deze informatie? Schud de kerstboom buiten dan even goed uit, dan zullen de meeste beestjes er wel uitvallen! Of toch maar die neppe kunstboom dan;-)

Beeld: pinterest