Lifestyle

Alles over trichotillomanie

Nieuwe seizoenen, een andere leeftijd of stress: iedereen kan haar verliezen door omstandigheden, waarop zij wel of geen invloed hebben. Maar haarverlies kan voor sommigen een tik of obsessie zijn: het haar moet eruit en het trekken voelt bevredigend. Deze tik heeft een naam: trichotillomanie. Wil je meer weten? Lees dan mee!

Trichotillomanie is een psychische aandoening en valt onder stoornissen in de impulsbeheersing. Mensen die eraan lijden worden ook wel TTM-lijders of TTM'ers genoemd. TTM-lijders hebben een drang om aan het haar te trekken net zoals sommigen nagelbijten of aan de velletjes naast de nagel trekken. 


Bron: Tumblr

Het woord Trichotillomanie komt uit de Griekse taal en betekent:
Thrix = haar
Tillein = eruit trekken
Mania= gestoord

TTM beperkt zich niet enkel tot hoofdhaar, mensen die deze aandoening hebben, kunnen ook aan wimpers, wenkbrauwen of zelfs schaamhaar trekken. Au! De ziekte is nog redelijk onbekend en ook de interpretatie is nog moeilijk: heb je het als je enkel wimpers uittrekt of als je al het mogelijke haar eruit trekt. Er zijn onderzoeken naar gedaan: het ene onderzoek zegt dat 1 tot 2 procent van de algehele bevolking aan de aandoening lijdt, terwijl andere onderzoeken op 0,6 procent uitkomen. 

Let wel: de cijfers zijn niet betrouwbaar, omdat veel mensen de aandoening stilhouden vanwege schaamte. Uit de onderzoeken kwam ook dat voornamelijk vrouwen met TTM kampen, maar er wordt gedacht dat veel mannen het of stilhouden of wijten aan kaalheid door ouderdom. 


Bron: vk

Hoewel sommige baby's al haar uittrekken (babytrichotillomanie) speelt de aandoening vaak op rond het elfde of twaalfde levensjaar. Mocht je het inderdaad op dat moment ontwikkelen, is de kans klein dat je er makkelijk vanaf komt. 

Wanneer een TTM'er haar uittrekt, ervaart hij of zij een gevoel van geluk of opluchting. Het is iets wat gedaan moest worden en nu voorbij is. 

Oorzaak:

Er zijn verschillende oorzaken voor TTM, maar de theorieën en hypotheses zijn moeilijk hard te maken. Iedere persoon is natuurlijk anders en wat voor de een telt als een reden, kan voor de ander totaal anders zijn. 

1. De oorzaak kan in de jeugd liggen. Als een kind vroeger veel frustraties had, maar die niet kon uiten, kan hij of zij dat op andere manieren uiten. Het kan zijn dat je dwangmatig aan je haar gaat trekken, omdat het goed voelt of oplucht.


Bron: Tumblr

2. De oorzaak kan aan de moeder-dochterband liggen. Volgens deze theorie staat het haar als symbool voor de moeder. Als de relatie niet goed is tussen moeder en dochter kan het zijn dat de dochter als een soort van agressie het haar uittrekt. Het uitrekken kan ook steun bieden als de moeder afwezig is of was. 

Andere mogelijke oorzaken: kinderziekte of -trauma, dood of de ziekte van een familielid, verhuizing, vervreemding van familie of vrienden, naar school gaan, schoolproblemen, eerste menstruatie, scheiding van ouders, echtscheiding tussen ouders, verplichte bedrust, minder aandacht door een broertje of zusje of een probleem in het immuunsysteem waardoor een herseninfectie kan ontstaan die tot deze aandoening leidt.

Wij denken: stress. 


Bron: ffffound

En dan....

TTM'ers gaan vaak gepaard onder een gevoel van schaamte. Ze vinden zichzelf raar of zijn bang dat anderen hen raar vinden. Het kan zijn dat ze zich afzonderen of zelfs isoleren. Wees daarom niet al te veroordelen en judgemental. Stap op iemand af en kijk verder dan het kapsel. Misschien kan je de persoon zelfs helpen!

Kaalheid valt niet onder het beeld van een pure schoonheid. Daarom dragen veel TTM-lijders een haarwerk (stukken haar of een pruik). Deze pruiken gaan vaak maar een jaar mee en ze zijn duur. Zorgverzekeraars vergoeden een deel, maar toch is het iedere keer weer een last. 


Bron: Tumblr

Trichotillomanie gaat regelmatig gepaard met trichophagy. Weer een moeilijk woord, maar het houdt dus in dat mensen het haar en het haarzakje... opeten. Dit klinkt vies, is het waarschijnlijk ook, maar dat doen nagelbijters en neuspeuteraars ook. De gevolgen van haar kunnen heftiger zijn. Denk aan haarballen of een maag die van streek is. In het ergste geval moet het haar operatief worden verwijderd.

Een extreem geval is een meisje uit Amerika. Zij werd uiteindelijk geopereerd en er kwam zo'n twee kilo haar uit het lichaam van het meisje. 

Medicatie

Trichotillomanie is te behandelen. Je kunt zelfs medicijnen krijgen die redelijk effectief zijn. De medicijnen bevatten meestal serotonine of een middel dat serotonine nabootst of ontwikkelt. Door serotonine krijg je een fijn en goed gevoel. Dan is haren uittrekken dus niet meer per se nodig. 


Bron: Stylecraze

Je kunt ook in therapie gaan om van TTM af te komen. Daar leer je dat haren uittrekken een slechte gewoonte is die je kunt afleren, net zoals je het ooit hebt aangeleerd. 

Mocht jij iemand kennen die aan trichotillomanie lijdt? Kijk dan eens op deze sites. Misschien staan er goede tips die je kunnen helpen! 

Ken jij iemand met deze aandoening? Hoe zou jij deze persoon helpen? 

Bedankt voor de tip Fatima!

Door: Janet

Bronnen: haaruittrekken, trichotillomanie, trich

 

LOVE dit artikel
3 meiden hebben deze blog geloved