3x recepten voor gezonde koekjes

Food door Redactie

Wie houdt er niet van koekjes? Voor de TV, in de pauze op school, bij de thee.. Maar we weten natuurlijk ook dat we beter een appel dan een koekje kunnen snacken. Om de schade een beetje te beperken hebben we drie recepten voor koekjes gevonden die je lichaam niet al te veel schaden. 

  • Bron: Cooking Light
  • Kokos & Chocoladekoekjes
  • Benodigdheden
    70 gram geraspte kokosnoot (op de bakafdeling in de supermarkt)
    227 gram bloem
    1/2 theelepel bakpoeder
    1/4 theelepel baking soda
    1/8 theelepel zout
    90 gram bruine suiker
    55 gram zachte ongezouten boter
    1 theelepel vanille extract
    1 groot ei
    60 gram pure chocolade in brokjes
  • Zo ga je te werk
  • 1. Verwarm de oven voor op 180 graden

    2. Leg de kokosnoot op een bakplaat en laat in ongeveer 7 minuten bruin worden, laat het vervolgens even afkoelen.
  • 3. In een grote kom mix je de bloem met het bakpoeder de baking soda en het zout, plaats in het midden van de kom de boter en suiker en mix door elkaar tot het een mooie gladde mix is. Mix vervolgens ook de vanille en het ei in het mengsel, roer tot slot de kokosnoot en de chocolade door het deeg heen.
  • 4. Leg bakpapier neer op een bakplaat en leg balletjes ter grote van een pingpongbal op de bakplaat, zorg dat je deze tenminste 8 centimeter uit elkaar legt.
  • 5. Bak de koekjes in 10 tot 12 minuten op 180 graden in de oven, laat vervolgens afkoelen.


  • Bron: Martha Stewart 
  • Oatmeal koekjes (getest door ons en LEKKER en SUPER gezond, of nou ja zolang je een koekje gezond kunt noemen natuurlijk!)
  • Benodigdheden
    125 gram tarwebloem
    80ml zonnebloemolie
    150 gram bruine basterdsuiker
    1 ei
    1 theelepel bakpoeder
    100 gram muesli
  • Zo ga je te werk
  • 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • 2. Mix de tarwebloem met de bakpoeder en zet apart.
  • 3. Mix vervolgens de zonnebloemolie met de basterdsuiker en het ei.
  • 4. Mix de tarwebloem en het bakpoeder met de mix uit stap drie.
  • 5. Mix met een spatel de muesli door het deeg heen.
  • 6. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • 7. Maak balletjes ongeveer ter grote van een pingpongbal en leg tenminste acht centimeter van elkaar op het bakpapier.
  • 8. Zet de koekjes voor ongeveer 15 minuten in de oven, als je ze uit de oven haalt horen ze nog een beetje zacht te zijn.
  • 9. Laat de koekjes in zo'n vijf minuten afkoelen.

  • Bron: Cooking Light 

    Benodigdheden
    125 gram basterdsuiker
    6 eetlepels zachte boter
    1 theelepel vanille extract
    1 groot ei
    230 gram bloem
    1 theelepel bakpoeder
    1 theelepel baking soda
    1/4 theelepel zout
    1 theelepel kaneel
  • Zo ga je te werk:
  • 1. Mix 4/5 van de suiker (100 gram) en de boter in een kom, mix vervolgens de vanille en het ei door de mix totdat je een mooi glad mengsel heeft.
  • 2. Mix in een andere kom de bloem met het bakpoeder, de baking soda, het zout en een halve theelepel kaneel (de helft van de kaneel dus), mix dit door de andere mix, laat dit ongeveer een uur afkoelen in de koelkast.
  • 3. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • 4. Mix in een kleine kom de andere helft van de kaneel (1/2 theelepel) en 1/5 van de suiker (25 gram).
  • 5. Van het deeg rol je zo'n 40 tot 50 kleine balletjes, ongeveer ter grote van een theelepel. Rol de balletjes vervolgens door de kaneel/suiker mix.
  • 6. Leg de balletjes ongeveer 5 centimeter van elkaar vandaan op een bakpapiertje op een bakplaat.
  • 7. Bak de koekjes ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven. Laat vervolgens even afkoelen.
  • Welk recept ga jij als eerste proberen?
  • TIP: Probeer ook eens deze vegan chocolate chip cookies van Freshhh!