Lifestyle

België voor dummies, deel 5

België. Het land van chocolade, frietjes, modeontwerpers, opkomende muzieksterren enzovoort enzovoorts. Wat zijn de grote verschillen met Nederland? Wat zijn de verdiensten van de Belgen? Ter hulp van alle nieuwsgierige Nederlanders die wel eens iets meer willen weten over de kleine zuiderbuur, hier is België voor dummies!

Ondanks de vele verschillen tussen België en Nederland houden Belgen, net als Nederlanders, erg van feesten. Maar ook op het gebied van feesten hebben wij Belgen een paar vreemde gewoontes.

Met Nieuwjaar houden Vlaamse kinderen een traditie in ere die nergens anders bestaat: ze schrijven een nieuwjaarsbrief voor ouders, grootouders, peters en meters. De brief is een gedicht vol goede wensen dat in de klas wordt geschreven. Vervolgens wordt het voorgelezen aan familie. 

Bron: Tumblr

Op 6 januari is het Driekoningen en dat wordt in België niet gevierd met een taart en een boon, maar wel met een tocht door de straten. Kinderen verkleden zich als de drie koningen en gaan zingend van deur tot deur in de hoop snoep te verzamelen.

Sinterklaas wordt bij ons gevierd de nacht van 5 op 6 december. Kinderen zetten hun schoen op 5 december en Sinterklaas en Zwarte Piet leggen er ’s nachts cadeautjes in. In België is Sinterklaas een echt kinderfeest. Dat komt omdat volgens het verhaal Sinterklaas ooit 3 kinderen heeft gered. Sinterklaas zou drie kinderen die door een slager in stukken waren gesneden en in een pekelvat waren gestopt, weer tot leven hebben gebracht.

Bron: Tumblr

Bij de geboorte van een kindje wordt in Nederland blijkbaar beschuit met muisjes uitgedeeld (heb ik op het internet vernomen), maar in België deelt men doopsuiker (ook suikerbonen genoemd) uit. Dit zijn amandelen of chocolade omhuld door suiker in allerlei kleuren. De doopsuikers worden in zo origineel mogelijke verpakkingen weggegeven.

Bron: Tumblr

Belgische steden en dorpen hebben dikwijls specifieke gewoontes en feesten. Zo is er de Heksenstoet in Beselare, de Kattenstoet in Ieper, de Heilige Bloedprocessie in Brugge… Ook een echte toeristentrekker is de carnavalsstoet in Aalst. Tijdens die stoer wordt met alles de spot gedreven; politici, het Koningshuis, de actualiteiten… Het bekendste aan deze stoet is het onderdeel ‘voil janetten’, dit is een deel van de stoer waarin mannen zich verkleden als vrouw.

Welke feesten zou jij willen meemaken? 

Door: Sofie