Lifestyle

België voor dummies, deel 5

25

België. Het land van chocolade, frietjes, modeontwerpers, opkomende muzieksterren enzovoort enzovoorts. Wat zijn de grote verschillen met Nederland? Wat zijn de verdiensten van de Belgen? Ter hulp van alle nieuwsgierige Nederlanders die wel eens iets meer willen weten over de kleine zuiderbuur, hier is België voor dummies!

Ondanks de vele verschillen tussen België en Nederland houden Belgen, net als Nederlanders, erg van feesten. Maar ook op het gebied van feesten hebben wij Belgen een paar vreemde gewoontes.

Met Nieuwjaar houden Vlaamse kinderen een traditie in ere die nergens anders bestaat: ze schrijven een nieuwjaarsbrief voor ouders, grootouders, peters en meters. De brief is een gedicht vol goede wensen dat in de klas wordt geschreven. Vervolgens wordt het voorgelezen aan familie. 

Bron: Tumblr

Op 6 januari is het Driekoningen en dat wordt in België niet gevierd met een taart en een boon, maar wel met een tocht door de straten. Kinderen verkleden zich als de drie koningen en gaan zingend van deur tot deur in de hoop snoep te verzamelen.

Sinterklaas wordt bij ons gevierd de nacht van 5 op 6 december. Kinderen zetten hun schoen op 5 december en Sinterklaas en Zwarte Piet leggen er ’s nachts cadeautjes in. In België is Sinterklaas een echt kinderfeest. Dat komt omdat volgens het verhaal Sinterklaas ooit 3 kinderen heeft gered. Sinterklaas zou drie kinderen die door een slager in stukken waren gesneden en in een pekelvat waren gestopt, weer tot leven hebben gebracht.

Bron: Tumblr

Bij de geboorte van een kindje wordt in Nederland blijkbaar beschuit met muisjes uitgedeeld (heb ik op het internet vernomen), maar in België deelt men doopsuiker (ook suikerbonen genoemd) uit. Dit zijn amandelen of chocolade omhuld door suiker in allerlei kleuren. De doopsuikers worden in zo origineel mogelijke verpakkingen weggegeven.

Bron: Tumblr

Belgische steden en dorpen hebben dikwijls specifieke gewoontes en feesten. Zo is er de Heksenstoet in Beselare, de Kattenstoet in Ieper, de Heilige Bloedprocessie in Brugge… Ook een echte toeristentrekker is de carnavalsstoet in Aalst. Tijdens die stoer wordt met alles de spot gedreven; politici, het Koningshuis, de actualiteiten… Het bekendste aan deze stoet is het onderdeel ‘voil janetten’, dit is een deel van de stoer waarin mannen zich verkleden als vrouw.

Welke feesten zou jij willen meemaken? 

Door: Sofie

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

25 reacties

 • 6 jaar geleden puddingfishcake

  met driekoningen eten we ook driekoningentaart ! en idd. de voile janetten zijn erg, ik blijf uit aalst als ze er zijn hoor!

 • 6 jaar geleden IAmAPanda

  Ik woon ook in België!! xxxx

 • 6 jaar geleden needyouthere

  Hangt er echt heel hard van af in welke streek je woont. Driekoningen wordt bij mij gewoon niet gedaan, maar ik ken beide tradities (taart met boon & zingen) wel. Met oudjaar dan weer wel, maar dat wordt niet overal gedaan. & WAT, dat verhaal van sinterklaas heb ik echt nog nooit gehoord...

 • 6 jaar geleden Esioul

  ik woon in België en wij eten met driekoningen ook een taart met een boon in

 • 6 jaar geleden Alexia

  dat van suikerbonen enz. klopt allemaal wel, maar dat van sinterklaas: WHAT?! sinds wanneer heeft sinterklaas 3 door een slager uit elkaar gesneden kinderen gered? hihihihihi :P De rest kan ik niet echt beoordelen omdat ik zelf nederlandse ben, met nederlandse tradities

 • 6 jaar geleden Lynn

  Aja, en als er één 'feest' is dat er zeker moet bijstaan, is het wel verloren maandag!

  Worstenbrood en appelbolleeeeeen!

 • 6 jaar geleden Lynn

  @ Diana: niet de groente :p Het is een taart waarin een voorwerp (= de boon) meegebakken wordt en degene die dat stuk op zijn bord krijgt, is de koning en krijgt de gouden kroon.

  Zoals Evy dus ook al zei, de driekoningentaart is zéker wel bekend in België (hier in Antwerpen toch alleszins)

 • 6 jaar geleden evy

  taart en bonen kan je ook in Belgie vinden hoor!

 • 6 jaar geleden Lies

  AALST CARNAAVAAAAl!!

 • 6 jaar geleden KelzStyles

  Lol dat verhaal met sinterklaas dat 3 kinderen redt ken ik niet xd

  maar de rest klopt allemaal !! leuke artikels over belgië!

 • 6 jaar geleden Horizon

  Taart met bonen? Nederland? NEE? Of begrijp ik het verkeerd.

 • 6 jaar geleden Silke

  Ze verkopen hier ook taarten met bonen als het 3 koningen is hoor. En carnaval Aalst haha altyd lachen. Ik ben zelf van Brussel, maar ik ga elk jaar naar carnaval in Aalst, heb er vorige maand zelfs een reportage voor school gemaakt

 • 6 jaar geleden Laura

  Dat Belgisch sinterklaasverhaal heb ik precies toch ook nog nooit gehoord :S

  ik woon nochtans al heel m'n leven in België :p

 • 6 jaar geleden regenboogaapjes

  En de Gentse feesten! elk jaar, 10 dagen tijdens de zomer: gratis optredens, marktjes, straatartiesten, danscursussen, bier, hotdogs, in heel het centrum van Gent

 • 6 jaar geleden Luna

  ps: het is stoet en niet stoer (;

 • 6 jaar geleden Luna

  Geboren en getogen in Aalst (; Carnaval Oilsjt das drei doagen fiejst !

  En wij vieren Sint-Maarten op 11 november...

  En dat verhaal van drie kinderen die in stukjes worden gesneden heb ik toch nog nooit gehoord :p

 • 6 jaar geleden blond

  Gentse Feesten staan er niet tussen :o

  Als je als Nederlanders ooit eens naar België komt, doe het dan tijdens de Gentse Feesten, echt een aanrader

 • 6 jaar geleden Stien

  Ik woon in België, en hier word er ook nog nieuwejaarkezoeten gezongen, met de boon word ook hier gedaan maar het hangt gewoon af waar je woont, en welk de tradities er zijn...

 • 6 jaar geleden Marie

  BRUGGE my hometown baby haha sorry ik ken die taart met de boon traditie van nederland echt niet, wat is dat?

 • 6 jaar geleden Nadine

  Ik heb nog nooit gehoord van taart met een boon met 3 koningen.. En ik woon in Nederland..

  O, ik zie het al staan op wikipedia maar daar staat volgens mij vette onzin over hoe 3 koningen in Nederland gevierd wordt, want dat wordt het gewoon niet.

 • 6 jaar geleden Rozemarijn

  @ Hannelore, nee in Nederland gaan we niet oudjaar zingen

  De carnavalsstoet in Aalst lijkt me wel cool

 • 6 jaar geleden Didi

  Meestal was het ook de gewoonte dat je na je nieuwjaarsbrief hebt voor gelezen geld kreeg (of iets anders)

 • 6 jaar geleden Hannelore

  Gaan ze in Nederland eigenlijk ook oudjaar zingen?

  Drie koningen wordt waar ik woon weinig tot niet gedaan, terwijl bij mijn oma en opa in leuven, ze niet oudjaar zingen doen (die kenden het zelfs niet) maar wel driekoningen zingen...

 • 6 jaar geleden Bettiepage

  De taart met de boon is ook hier een traditie, maar ze doen dat gewoon niet vaak meer op Driekoningen (misschien veel Belgen gestikt, haha).

 • 6 jaar geleden -ManonnB

  Afgelopen weekend in Brugge geweest met m'n vriend, echt een aanrader! Lekker mosselen eten, truffelbonbon's halen, wandelen over de Grote Markt, winkelen. Zeker een goede tip voor een romantisch uitje!

 1. 1