De oplossing tegen stress?

Health door Emma

De deadline van de belangrijke schoolopdracht nadert en je hebt het bij lang en breed nog niet af. Slapeloze nachten, knallende hoofdpijn en je bent niet te genieten... AHHHHH je hebt stress! Een monster waar we allemaal mee te maken hebben. Hoe je het kunt verhelpen? Ga sporten! 

Een beetje stress kan geen kwaad. Sommige mensen presteren zelfs beter met stress. Maar als het echt teveel wordt of als je een lange periode stress hebt, dan kan dan slopende gevolgen hebben. Bovendien wordt je er onzeker van en kun jij je down voelen. Dit boze monster gaat dus niet alleen ten koste van je ontspanning en je slaap, maar fysiek en mentaal laat het ook zijn sporen achter. Doorbreek die stress-spiraal! De beste methode? Sporten. 

Sporten is de meest effectieve stress-behandeling, vooral op lange termijn. Er bestaan ook medicijnen tegen stress, maar daar wordt je al snel afhankelijk van. Bovendien pakken ze de achterliggende oorzaak van stress niet aan. 

Maar waarom helpt sporten dan tegen stress?
1. Het leegt je gedachten
Stress zit vooral in je hoofd. Je gaat ervan dubben, piekeren en doemdenken. Door een potje te sporten kun je die negatieve gedachten en hersenspinsels doorbreken! Het zorgt ervoor dat je jouw gedachten leeg maakt en even aan helemaal niets denkt. Dit geldt overigens alleen als je je 100% inzet. Geef dus alles!
2. Het geeft een blij gevoel
Door te sporten maakt je lichaam hormonen en neurotransmitters vrij in de hersenen, waardoor endorfine, adrenaline, serotonine en dopamine worden aangemaakt. Deze stofjes geven een gelukzalig gevoel. Doordat je er blij van wordt, heb je geen of aanzienlijk minder stress!
3. Het verbetert je zelfvertrouwen en eigenwaarde
Je krijgt een strak en fit lichaam als je regelmatig sport. Dit geeft jouw zelfvertrouwen een flinke boost! En daarnaast ben je natuurlijk super trots op jezelf als jij die workout hebt afgemaakt. Door meer zelfvertrouwen en eigenwaarde kun je makkelijker met situaties omgaan en zul je dus minder snel last hebben van stress.
4. Het ontstresst het lichaam
Sport zoals fitness, teamsport, krachttraining, atletiek en cardio maakt intensief gebruik van je spieren. Na de workout ontspannen je spieren helemaal. Je lichaam onstresst dan letterlijk. 

sport

Welke sport moet je dan doen? 
Vooral de duursporten zijn erg geschikt om stress te bestrijden. Denk aan fietsen, wandelen en zwemmen. Deze sporten maken jouw gedachten helemaal leeg. Verder zijn ook ontspannende sporten zoals yoga, tai chi en pilates erg geschikt. Het beste is om een ontspannende sport met een duursport te combineren.

Maar het allerbelangrijkste? HAVE FUN! Kies een sport die bij jou past. Dan zul jij de stress het snelst bestrijden.

Wat is jouw lievelingssport? 

Bron: gezondenzo, gezondiza