Lifestyle

Dit is waarom je je boos en verdrietig voelt als je ongesteld bent (en wat je eraan kunt doen)

Elke maand worden we ongesteld en dat gaat gepaard met krampen, vreetbuien en die verschrikkelijke stemmingswisselingen. Uit het niets kunnen we dan opeens boos en/of verdrietig worden en is de hele wereld tegen ons. Sounds familiar? No worries! Dit is namelijk waarom je je boos en verdrietig voelt als je ongesteld bent en wat je eraan kunt doen.

Dit is waarom je je boos en verdrietig voelt als je ongesteld bent

Elke maand is het weer een feest als we ongesteld worden. Not! We krijgen krampen die voelen als messteken, en daarbovenop komt ook nog eens dat we ons de hele tijd verdrietig en boos voelen. Benieuwd hoe dat komt en wat je er tegen kan doen? Girlscene legt het jou uit!

PMS

Het ervaren van pijn of heftige emoties tijdens je menstruatie wordt PMS genoemd. Dit staat voor Premenstrual Syndrome en dat betekent dat je in de aanloop naar je menstrutatie vervelende symptomen kunt ervaren. Welke symptomen dat zijn, verschilt per persoon. De meest voorkomende symptomen zijn buikpijn, veel of juist weinig eetlust en het ervaren van verdrietige gevoelens. 

PMS kan te maken hebben met een verlaging in je oestrogeen en progesteron. Oestrogeen en progesteron zijn hormonen en kunnen de productie van je serotinine verminderen. Serotonine zou je kunnen zien als een gelukshormoon, omdat het je helpt bij het omgaan met eetlust, slaapgedrag en natuurlijk je humeur. Als je serotininegehalte dus laag is, ben jij zelf ook down. Je voelt je dan verdrietig, zonder dat er iets aan de hand is. Aha! 

Wat kan je er aan doen?

Onze hormonen hebben dus ook invloed op onze eetlust. Het kan er zelfs voor zorgen dat je hele smaak verandert! Dit komt omdat ons lichaam ons voorbereid op de voortplanting. Maar omdat die voortplanting (waarschijnlijk) niet plaatsvindt zijn jouw hormonen in de war. Aha! Nu snappen we waarom we opeens niet meer weten waar we zin in hebben. 

Maar waarom hebben we dan altijd zin in chocolade als we ongesteld zijn? Dit komt omdat suiker je serotinine een tijdelijke boost geeft. Dit lijkt een goed plan, maar als het uitwerkt voel je je vaak veel slechter. Je kunt beter koolhydraten eten, die verhogen de serotonine veel langer.  

Lees ook:

Deze dingen gebeuren er in je lichaam als je stopt met de pil

Thank us later; dit zijn de 7 meest voorkomende fouten die jij maakt bij het gebruiken van een tampon

Bizarre feitjes over ongesteldheid waar je broek van afzakt

Bron: ncyessentials.nlBeeld: giphy